S pomočjo Polone Sladič smo uspeli spremeniti v ZPIZ (Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju) člen, ki bo po novem omogočal vrhunskim športnikom invalidom, ki bi se lahko zaposlili v javni upravi, da za to obdobje zamrznejo invalidsko pokojnino. To do sedaj ni bilo mogoče.

0801_zpiz_00

ZPIZ (foto: Seniorji.info)

„S pomembnimi koraki spreminjamo statusne pravice športnikom invalidom, ki do sedaj niso imeli možnosti, da se lahko kot vrhunski športnik invalid zaposli v državni upravi in mu pravica do njegove invalidske pokojnine zgolj miruje. Osnova za zaposlitev športnika invalida v državi pa je športni rezultat (svetovni in mednarodni razred), ki ga uvršča na prednostno listo zaposlovanja pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Kriteriji za dosega takšnega cilja so do sedaj izredno visoki uvrstitev od 1-3 mesta na Paraolimpijskih igrah OKS že potekajo pogovori z namenom spremembe kriterijev za športnike invalide,“ je ob tem povedal predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar.

„S 1.1.2016 so začele veljati spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V 116. členu ZPIZ-2 je popolnoma novi šesti odstavek, ki omogoča, da če se vrhunski športnik invalid, ki je invalidsko upokojen, zaposli v državni upravi, da mu pravica do invalidske pokojnine ne preneha, ampak zgolj miruje. Zelo pomemben premik za vrhunske športnike invalide in hvala večini poslancev, ki so takšno spremembo podprli,“ je ob tem povedala Polona Sladič.

Sedaj v petem in šestem odstavku 116. člena piše:

(5) Če začne uživalec invalidske pokojnine na območju Republike Slovenije ponovno delati ali opravljati dejavnost v obsegu, ki ima za posledico ponovno pridobitev lastnosti zavarovanca iz 14., 15., 16. in 17. člena tega zakona, izgubi pravico do pokojnine z dnem vzpostavitve obveznosti zavarovanja.

(6) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka ne izgubi pravice do pokojnine uživalec invalidske pokojnine iz tega zakona, ki je kategoriziran vrhunski športnik in se zaposli v državni upravi kot športnik. Pravica do invalidske pokojnine mu miruje od dne vzpostavitve obveznosti zavarovanja do dne prenehanja delovnega razmerja iz naslova zaposlovanja vrhunskih športnikov. Po prenehanju obveznega zavarovanja na tej podlagi se upravičencu ponovno začne izplačevati znesek že priznane in odmerjene pokojnine.

Print Friendly, PDF & Email