V Kranjski Gori je potekala tekma (veleslalom) svetovnega pokala v alpskem smučanju za invalide, kar 83 iz 19 držav se jih je preizkusilo. Zgodilo se je drugič (prvič leta 2013 na Rogli), da je Slovenija gostila tekmo na najvišji ravni.

Navdušen Hrušičan

„Super je bilo. Proga je bila dobra, tudi postavitev je bila taka. V srednjem delu je bila malce bolj odprto postavljena, zato sem se tam bolj sprostil,“ je po prihodu v cilj povedal 14-letni Hrušičan in dijak jeseniške gimnazije (športni oddelek) Jernej Slivnik. Mednarodni paraolimpijski komite mu je dovolil, da nastopi kot predtekmovalec. Na obeh progah, pred 1. in 2. tekom, se je hrabro lotil proge in ob prihodu v cilj požel velik aplavz.

Avdio izjave Jerneja Slivnika po prihodu v cilj:


Več podatkov o dogodku v Kranjski Gori, ki poteka pod okriljem podjetja Hit Alpinea:

::
Uradni rezultati veleslaloma
::IPC Alpine Skiing Twitter
::IPC Alpine Skiing (uradna stran)
::Facebook ZSIS POK
:: Videoposnetki s tekme v Kranjski Gori

Kanadčan prvič

Za našim smučarjem so na svoj račun prišle profesionalne in profesionalci. Med sedečimi smučarji je sploh prvič v karieri zmagal Kanadčan Kurt Oatway. V stoječi konkurenci je bil najhitrejši Rus Aleksej Bugaev, pri slepih in slabovidnih se je na najvišjo stopničko zavihtel Giacomo Bertagnoli. „Vesel sem te zmage. Trener mi je vedno govoril, da sem sposoben dobro smučati. Proga je bila izvrstno pripravljena,“ je dejal Kanadčan Quaway. „Ob prehodu v strmino se je nekaj zgodilo. Tam sem se potem skorajda ustavil. Morda sem se celo. Zato tudi teh sedem sekund zaostanka ni tragedija. Proga pa je, če dobro pomislim, ena najtežjih!“ je dejal Hrvat Dino Sokolović, ki je med sedečimi smučarji po napaki v spodnjem delu pristal na 11. mestu.

Evropska prevlada

Pri dekletih sede je bila najhitrejša Nemka Anna Schaffelhuber, med slepimi in slabovidnimi se je zmage veselila Eleonor Sana iz Belgije, pri stoječih je na najvišjo stopničko stopila Francozinja Marie Bochet.

V soboto bo v Kranjski Gori še slalom, kjer se vnovič obeta pravi festival vrhunskega alpskega smučanja. Ob petih popoldan bo na mestnem trgu v Kranjski Gori tudi slavnostna podelitev medalj najboljšim.

 

Print Friendly, PDF & Email