V Laškem se je s sklepno slovesnostjo končal največji turnir za športnike invalide igralce namiznega tenisa. Na 13. Odprtem prvenstvu Slovenije Thermana Laško je sodelovalo 315 športnic in športnikov iz 43 držav. Največ uspeha je bilo za Kitajsko (14 zlatih medalj!), med Slovenci navdušila mladi Luka Trtnik in Primož Kancler, ki je edini napredoval v izločilne boje.

:: Obsežna fotogalerija zaključnega turnirja

:: Uradni rezultati turnirja 13. Odprtega prvenstva Slovenije Thermana Laško

Leta 2017 kar dvakrat

„Veseli in ponosni smo, ker je pod streho še en tako vzorno organiziran turnir. Uspelo nam, opravili smo veliko delo. Nivo iger je bil na izredno visokem turnirju. Na tem mestu hvala Thermani Laško, Pivovarni Laško, občini Laško, vsem prostovoljcem, pobiralcem žogam in organizacijski ekipi za tak dogodek. Prihodnje leto se vidimo spet – z večino kar dvakrat – maja bo na sporedu 14. zaporedni turnir, jeseni 2017 pa še evropsko prvenstvo,“ je po koncu turnirja dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite.

Slovenija v srcu

„Prepričan sem, da boste Laško in Slovenijo ohranili v svojih srcih. Pa ne le zaradi rezultata, ampak tudi zaradi gostoljubnosti domačinov,“ je v svojem pozdravnem nagovoru vsem zbranim povedal dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport na MIZŠ. Štrumbelj je prinesel tudi pozdrave ministrice (MIZŠ) dr. Maje Makovec Brenčič, častne pokroviteljice turnirja v Laškem. Marjan Hribar, predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije, je pohvalil turnir in prizadevnost vseh sodelujočih.

Zaključno slovesnost je povezoval Aleš Sečnik, zbrane pa so navdušili še plesalci PK Zebra in skupina Maestro.

Kitajci stopili na plin

Tako močnega turnirja v Laškem še ni bilo. Težko ga bomo ponovili. V teh dneh smo imeli paraolimpijske igre v malem! Kar 17 prvakov iz Londona 2012 je bilo z nami. V posamični konkurenci je bilo nekaj presenečenj. V ekipnih bojih pa so Kitajci stopili na plin in pokazali zobe. Preostanek sveta čaka precej dela, da bo konkurenčnejši Kitajski. Predvsem pa ostale ekipe nimajo po dveh enakovrednih igralcev oz. igralk. To pa Kitajska ima,“ se je po koncu na tekmovalni del ozrl direktor turnirja Gorazd Vecko, ki je vodil tudi britansko reprezentanco.

V posamični konkurenci so Kitajci slavili petkrat. V ženski konkurenci so prvakinje postale Poljakinja Dorota Buclaw (Ž1), Italijanka Giada Rossi (Ž2), Švedinja Anna-Carin Ahlquist (Ž3), Srbkinja Nada Matić (Ž4), Kitajka Bian Zhang (Ž5), Sandra Paović (Ž6), Nizozemka Kelly Van Zon (Ž7), KitajkaJingdian Mao (Ž8), Kitajka Li Na Lei (Ž9), Kitajka Qian Yang (Ž10), Ukrajinka Natalya Kosmina (Ž11). V moški konkurenci so se veselili Britanec Robert Davies (M1), Francoz Fabien Lamirault (M2), Nemec Thomas Schmidberger (M3), Turek Nessim Turan (M4), Kitajec Ningning Cao (M5), Španec Alvaro Valera (M6), Britanec Willam John Bayley (M7), Ukrajinec Viktor Didukh (M8), Belgijec Laurens Devos (M9), Francoz Mateo Boheas (M10) in FrancozLucas Edouard (M11).

V ekipnih tekmah pa je bilo tako: Italijanke so bile najboljše v združeni skupini 1-2, Kitajke so bile zlate v razredih 3, 4, 5, 8, 9, 10, Združena ekipa Nizozemske in Turčije je slavila v združeni konkurence skupin 6 in 7, Poljakinje pa v skupini 11.00 Pri moških je zmaga v skupini 1 šla povezani ekipi Nemčije in Švice, v skupini 2 so slavili Francozi, v skupini 4 Poljska, v 6-ki Hrvaška, zlato v skupini 7 je šlo v Španijo, v skupini 8 in 9 Ukrajini, 11-ka pa avstralsko-španski navezi. Kitajska je bila najboljša trikrat (v skupinah 3, 5, 10).

Hrvatica po zlato

„Vsaka medalja je dobrodošla. To pomeni, da nekaj delaš prav in dobro. Zlato iz Laškega je prava vzpodbuda za paraolimpijske igre v Riu, kamor odhajam kot številka 1 v svoji skupini,“ je povedal Nemec Thomas Schmiedberger, ki je pohvalil organizacijo tekmovanja. Petič je v mestu ob Savinji igral tudi Španec Alberto Seoane Alcazar, ki je osvojil svojo prvo kolajno v Laškem. „Konkurenca je bila zelo močna. Zato je to odličje še toliko pomembnejše. Vesel sem,“ je povedal Španec. „Tri leta že ne poznam poraza. V vam v Laško pa vedno rada pridem. Spet sem zmagala, smo napravi poti. Do Ria je še nekaj mesecev. Tja pa grem po zlato medaljo, le to me zanima,“ je pred odhodom s turnirja povedala Hrvatica Sandra Paović.

Trtnik obeta

Slovenija je nastopila v postavi Andreja Dolinar (Ž4), Barbara Meglič (Ž4), Ljubiša Gajič (M2), Bojan Lukežič (M3), Ivan Lisac (M3), Primož Kancler (M3), Luka Trtnik (M7). V drugi del v posamični konkurenci je napredoval le Kancler, ki pa se je poslovil v osmini finala.

„Rezultati so taki, kot smo jih pričakovali. Žal smo imeli v preteklosti precej težav z zdravjem. Upam, da bo v prihodnje boljše. Mladi Luka Trtnik pa je pokazal viden napredek,“ je nastop svojih varovank in varovancev ocenil selektor Damijan Lazar.

V Treh lilijah z modernim dvigalom

Tekmovanje je gostila dvorana Tri lilije, ki po novem premore moderno dvigalo, ki omogoča hitrejši, predvsem pa varnejši dostop športnikom invalidom. Sredstva za dvigalo so prispevali Thermana Laško, Občina Laško in Pivovarna Laško.

Print Friendly, PDF & Email