Pretekli vikend je v Pragi potekalo mednarodno tekmovanje v bocci Češka Open, ki so se ga udeležili tudi vsi štirje slovenski reprezentanti. Domov so prinesli tri zmage. Čeprav je že prvi dan, ko so bile na sporedu ekipne tekme ter tekme v parih, kazalo precej boljše. Predvsem za BC4 par, ki je bil dvakrat zelo blizu zmage, a Matjaž Bartol in Jakob Škantelj nista zadržala prednosti 5 točk po polovici tekme. Britanski par, ki je na svetovni lestvici uvrščen na 4. mesto, je bil na koncu boljši s 5:6, medtem ko je bila tekma proti Češki še bolj tesna. Zmagovalca je namreč odločil šele drugi tie-break. V ekipah sta igrala tudi Fabio Rizzi in Natalie Finkšt, ki sta moči združila z Rusinjo in Čehom, a so prav tako dvakrat izgubili.
2405_boccia_01Premalo za napredovanje

V soboto so za vse štiri nato sledili še posamični dvoboji. Najprej je na igrišče prišel Škantelj, ki se je dobro upirala močnemu Deszu Beresu iz Madžarske, saj si je slednji šele v zadnjem nizu priboril zmago z 2:6. Še bolj tesno z 2:3 pa je svoj dvoboj s Čehom Prosom izgubil Bartol, ki pa je imel v skupini tri tekme. Tako da bi morala za četrtfinale oba v svojih skupinah premagati ostale nasprotnike, kar pa jima žal ni uspelo. Škantelj je ponovno tesno po tie-breaku izgubil s Čehom Hubalovskyjem, medtem ko je Bartol sicer premagal Poljaka, a v zadnji tekmi ni uspel premagati Škota.

Bolje v B2

Precej bolje sta med posamezniki v svoji kategoriji BC2 začela Rizzi in Finkšt. Oba sta namreč vknjižila zmagi, kar ju je pred preostalo tekmo v skupini postavljalo v odličen položaj za napredovanje. A jima žal ni uspelo, saj sta bila tekmeca iz Češke premočna nasprotnika. Tako se ne Finkštovi, ki je bila v krogu tekmovalcev s po eno zmago, ne Rizziju ni uspelo uvrstiti v četrtfinale.

 

Par besed o športu boccia:

Dvoransko balinanje ali boccia je na paraolimpijskih igrah prisoten od leta 1984. Ta igra se igra po več kot 60 državah po svetu, to je tudi edini paraolimpijski šport, s katerim se lahko ukvarjajo težko prizadete osebe s cerebralno paralizo (CP) in nekatere osebe z mišično distrofijo. Igra poteka posamično ali v dvojicah. Igrišče meri 12.5*6 metra, v kompletu je 13 balinov (po 6 rdečih in modrih, eden pa je bel). Namen igre je približati se belemu balinčku.

Print Friendly, PDF & Email