Društvo specialna olimpiada Slovenije 25. in 26. oktobra 2016 organizira Evropsko konferenco specialne olimpijade v Hotelu Habakuk v Mariboru. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije Borut PahorZbrane bo nagovorila Dragica Bac, generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja.

specialci_00

Skupaj do integracije

Dvodnevnega dogodka, konference v Mariboru, se bo udeležilo 58 vodij evro-azijskih programov, cca. 130 udeležencev, ob tem pa bo potekalo tudi srečanje mladih, ki s svojim zgledom odpirajo možnosti dodatne integracije osebam z motnjami prek udejstvovanja v športu ter športnikov, ki s svojimi idejami tvorno soustvarjajo specialno-olimpijsko gibanje.

Naslov letošnje konference je »Skupaj do integracije«, teme pa bodo posvečene: izboljšanju delovanja nacionalnih programov, vključevanju športnikov na vodilna mesta v nacionalnih programih, sodelovanju v združenih športih in aktivaciji mladih, programu Mladi športnik, zajemale pa bodo tudi tematike s področja zdravja in največjega športnega tekmovanja prihodnje leto – Svetovnih zimskih iger v Schladmingu. Konferenco bo zaokrožilo pričakovanje praznovanja 50-letnice specialno-olimpijskih začetkov.

Priznanje za Slovenijo

»Ne bo prvič, da organiziramo tako konferenco, prvič smo jo že leta 1993. Gre za pomembno srečanje vseh vodilnih mož specialne olimpijade. Z dodelitvijo organizacije nam je bilo izkazano veliko zaupanje, ki ga želimo upravičiti. Želeli bi, da se o tem dogodku, predvsem pa o specialni olimpijadi, govori na glas,« je ob tem pristavil Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpiade Slovenije.

Podpijajo jih tudi Dejan, Sani, Marinko in Miran

Ponosni so, ker se bodo praktične predstavitve športnega udejstvovanja udeležili tudi športni asi Dejan Zavec, Miran Pavlin, Sani Bečirović in Marinko Galič. »Podpiramo take projekte, ki dajejo nove in dodatne možnosti integracije osebam z motnjami prek udejstvovanja v športu,« so povedali športni ambasadorji, ki bodo gostje v sredo, 26. 10., med 16.15 in 17.15.

Kdo smo?

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.« V Sloveniji smo v gibanju specialne olimpiade začeli sodelovati že leta 1990, formalno pa smo bili v svetovno gibanje priključeni tri leta kasneje.

V Sloveniji v 12 športih

Specialni olimpijci po celem svetu tekmujejo v 26 poletnih in zimskih športih, v Sloveniji pa je razvitih 12 – zimski športi: alpsko smučanje, smučarski tek in krpljanje ter poletni športi: plavanje, kolesarstvo, atletika, košarka, nogomet, namizni tenis, balinanje in judo. Program MATP (Motor Activities Training Program) je namenjen osebam z najtežjo motnjo v duševnem razvoju. Tekmovalci se vsako leto pomerijo na regijskih igrah in MATP regijskih igrah, turnirjih v posameznih športih, državnih MATP igrah in državnih igrah specialne olimpiade (izmenjujejo se poletne in zimske).

Print Friendly, PDF & Email