V Mariboru se je v torek, 25.10., v organizaciji Društva specialna olimpiada Slovenije začela Evropska konferenca specialne olimpijade. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

wr9m9718

Primer dobre prakse

Specialna olimpijada Slovenije z geslom: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu«, je primer dobre prakse, saj ni namenjena samo športu, ampak združuje tudi socialne in kulturne aktivnosti! Specialna olimpijada, kot lahko preberemo na različnih mestih je namreč način življenja, socialnega vključevanja in drugih vidikov, ki so pomembni za življenje ljudi z motnjami v duševnem razvoju. Ministrstvo oziroma država na različne načine podpira šport in rekreacijo oseb z motnjami v duševnem razvoju kar vključuje tudi igre specialne olimpiade, kot na primer s sredstvi Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije, s financiranjem dejavnosti v izvajalskih organizacijah, itd.,” je v svoje pozdravnem nagovoru povedala Dragica Bac, generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja. Dogodka sta se udeležila tudi dr. Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.

S pomočjo športa

“Evro-azijska konferenca poteka vsake dve leti. Prvič smo jo organizirali leta 1993, zdaj pa drugič. Moto konference je iskanje načinov poti do inkluzije, kar je dolgoročno naše poslanstvo. Gre pa dejansko za integracijo oseb z motnjami v duševnem razvoju. Mi to počnemo s pomočjo športa,” je po prvem dnevu povedal Ljubomir Miličevič, predsednik Specialne olimpiade Slovenije.

:: Več fotografij (foto: Blaž Uršič)

V mesto ob Dravi je prišlo 58 vodij evro-azijskih programov, cca. 130 udeležencev, ob tem pa poteka tudi srečanje mladih, ki s svojim zgledom odpirajo možnosti dodatne integracije osebam z motnjami prek udejstvovanja v športu ter športnikov, ki s svojimi idejami tvorno soustvarjajo specialno-olimpijsko gibanje.

Zanimiv in pester uvodni dan

Iz prvega dne velja omeniti nagovor Davida Evangeliste, ki je skupaj z Micheline Van Hees ocenil delovanje regionalnih vodij in izpostavil izzive, ki sledijo v skladu z globalno strategijo. Denis Doolan in Marian Murphy sta govorila o mentorstvu ter o standardih kakovosti. Mo Clarke je spregovoril o mladih športnikih, Bettina Lehmann in Tobias Stabler pa sta predstavila šole, ki izvajajo inkluzijo v praksi. Beseda je stekla o zdravstvenem programu, za konec pa še o Svetovnih zimskih igrah v Schladmingu (2017).

Kvartet ambasadorjev

V sredo pa se bodo delegatom pridružila tudi eminentna imena slovenskega športa Dejan Zavec, Miran Pavlin, Sani Bečirović in Marinko Galič. Med 16.15 in 17.15 se bodo zbrali v športni dvorani Železničarja na Popovičevi ulici 14, kjer se bodo pomerili v revialni tekmi. Ambasadorji bodo pozdravili vse delegate in zbrane ter tudi javno izrazili podporo konferenci in Specialni olimpiadi Slovenije.

Print Friendly, PDF & Email