„Naredili smo vrhunsko kato,“ je uvodoma na novinarski konferenci povedal aktualni svetovni prvak v parakarateju Ljubljančan Skender Tošić, ki se je z zlato medaljo vrnil s svetovnega karate prvenstva v avstrijskem Linzu.

Podpora karateju

„To je nedvomno velik uspeh, ponosni na ta uspeh. Karate je za nas nov šport, nov izziv. Obljubljam, da bomo v okviru finančnih in organizacijskih sposobnosti podprli ta šport,“ je dodal Jože Okoren, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite.

„Moram reči, da je prišel rezultat. Zmagali smo, po to smo šli. Skender je bil favorit, ciljali smo na medaljo,“ je bil z nastopom Skenderja zadovoljen njegov trener Peter Šircelj. „To je panoga, katere čas prihaja! Nikomur ne priznam, da je boljši od mene,“ je še samozavestno pripomnil Tošić.

Lani navdušil v Turčiji

To ni bil prvi uspeh Skenderja na mednarodni ravni. Lani maja je v konkurenci 1400 karateistov iz 37 držav zasedel drugo mesto v Turčiji. Slovenska karate zveza pa je ena od redkih panožnih zvez, ki zgledno pod svojo streho sprejema tudi športnike invalide.

Karate že pred nesrečo

Tošić je paraplegik. Šestega junija 2002 je doživel prometno nesrečo na ljubljanski obvoznici. Devet dni je bil v komi, hrbtenica je bila zlomljena, dobil je udarec v glavo, možgani so zatekali, aorta je bila pretrgana. Tudi to pa ga ni ustavilo, da se ne bi vnovič zapisal športu (karateju).

Prvo znanje v tej borilni veščini je pridobil v Peči na Kosovu, leta 1978 je prišel kot nadarjen karateist v Ljubljano, kjer je navdušil Takašija Tokuhiso v Karate klubu Emona. Tam je ostal do leta 1996, zdaj je član Karate kluba Zmaj.

Print Friendly, PDF & Email