Slovenija bo imela v novi smučarski sezoni najmočnejšega aduta v mladem Jerneju Slivniku, dijaku 2. letnika športnega oddelka jeseniške gimnazije. Jerneju uspeva, da uspešno združuje šolo in vrhunski šport, nad njegovo kariero pa bdi trener Roman Podlipnik.

Prave preddispozicije

„Jernej je fajn fant, mlad in nadarjen športnik in človek na mestu. Pri njegovem delu je viden napredek, ima pa vse možnosti za razvoj. Uspeva mu, da je fokusiran na šport, ko smo na treningu in na šolo, ko se uči. Kot pravi športnik ima na tem področju še rezerve. Od njega tudi pričakujem, da še naprej živi športno,“ je povedal Podlipnik, ki bdi nad razvojem mladega smučarja. „V tem hipu precej prosto smučamo na treningu, ki ga trikrat ali dvakrat tedensko opravljamo v Avstriji. Manjka mu še nekaj sigurnosti med količki, a to bo prišlo s treningi in tekmami,“ še doda Podlipnik, ki še doda, da je pred tedni v Avstriji en dan vadil tudi Japonci, kar je bila nova dragocena izkušnja za Jerneja, ki pa tako kot Roman upa, da kmalu zapade sneg in da bo lahko treniral v Kranjski Gori.

Podpora v šoli

„Na Gimnaziji Jesenice smo Jerneja sprejeli v naš športni oddelek kot vsakega drugega vrhunskega športnika. Je pa bila za nas skupaj v kolektivu prva taka izkušnja, da je med vrhunskimi športnik invalid. Že na prvem sestanku smo spoznali, da smo lahko veseli, ker je prišel k nami. Celoten kolektiv se je potrudil, da smo ga vključili v delo na gimnaziji. Ni pričakoval nobenih dodatnih privilegijev. Pravico ima, to tudi koristi, do organizirane dodatne učne pomoči. Če bo dlje časa odsoten, bo lahko koristil tudi učenje na daljavo. Na voljo pa ima tudi dodatne ure. Ker je priden in opravlja vse šolske obveznosti, si je za dodatne ure izbral športno vzgojo, kjer še dodatno s svojim razrednikom Boštjanom Modrijanom krepi svojo moč,“ pa je nad Jernejem navdušena ravnateljica Lidija Dornig.

Vadi v Avstriji

V teh dneh Slivnik odhaja na trening v Avstrijo, za kondicijsko vadbo pa poskrbi v dopoldanskem času v šoli. Za njim so v tej sezoni tudi štiri tekme. Na Nizozemskem je v konkurenci 63 tekmovalcev iz 22 držav zasedel 11., 13., 15. in 21. mesto.

V pričakovanju Kranjske Gore

V tej sezoni pa ga čaka tudi nastop v Kranjski Gori, ki bo gostila tekme evropskega in svetovnega pokala. Lani na domačem tekmovanju še ni mogel nastopiti zaradi mladosti, zdaj je na tekmah evropskega pokala tudi izpolnil zahtevano normo, tako da so v njegovem taboru prepričani, da ovir za nastop na domači dirki ne bi smelo biti. “Že nekaj let treniram v Kranjski Gori in se mi zdi dobro, da so tu tudi tekme. Letos upam, da bom lahko nastopil kot tekmovalec. To je tekma, ki vsakemu pomeni zelo veliko, ker lahko nastopiš pred domačim občinstvom in pokažeš, kaj znaš,” je o tej tekmi dejal Slivnik. “Kranjska Gora bo zanesljivo eden najtežjih terenov za smučarje invalide, tudi zame bo to ena najtežjih tekem, a mislim, da težav ne bo. Nastopil bom tudi na evropskem pokalu, kjer je dobro tekmovati na čim več tekmah doma. To ti daje dodatno spodbudo in zagon,” pravi mladi smučar, ki pa je kot dolgoročni cilj izpostavil paraolimpijske igre, prva želja so že naslednje v Južni Koreji.

Print Friendly, PDF & Email