Mednarodni dan invalidov, 3. december, je tudi skladno s Konvencijo o pravicah invalidov, posvečen uveljavljanju človekovih pravic invalidov, preprečevanju njihove diskriminacije in zagotavljanju pogojev za dostojno življenje in delo invalidov. V novo zgrajenem domu MDI Litija – Šmarno so ta dan obeležili skupaj z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite. S srečanjem in druženjem s športniki invalidi in paraolimpijci, ki so naše barve zastopali na letošnjih paraolimpiskih igrah v Riu.

Namen srečanje je bilo promocija športa invalidov in pomlajevanja vrst športnikov invalidov v širši lokalni skupnosti. V Začetku je zbrane v pozdravnem nagovoru pozdravil predsednik MDI Litije – Šmarno in član UO pri ZŠIS-POK, Miro Vidic, ki je izrazil veliko zadovoljstvo, da lahko v društvenih prostorih gosti bivše paraolimpijce in vrhunske športnike invalide. Primož Jeralič, strokovni sodelavec ZŠIS-POK in paraolimpijec je vsem prisotnim predaval o nastanku in delovanju ZŠIS-POK ter viziji razvoja športa invalidov. Hkrati se je dotaknil vsebine vrhunskega športa, kateremu ZŠIS-POK strumno sledi.

Zbrane je v pozdravnem nagovoru pozdravil tudi župan Občine Litija, Franci Rokavec. Med obiskovalci je bil prisoten tudi predsednik KTŠ, Jože Okoren, ki je tudi dobitnik medalje iz prvih paraolimpisjkih iger leta 1972. Obiskovalci so se lahko pomerili v namiznem tenisu (Bojan Lukežič in Primož Kancler), hkrati pa je potekala tudi predstavitev streljanja zračno puško (Franci Pinter – Ančo).  Med druženjem so se obiskovalci in poslušalci pobližje spoznali s športniki invalidi. 

Print Friendly, PDF & Email