Komaj se je dobro polegel prah po poletnih paraolimpijskih igrah, ki so bile za Slovenijo zelo uspešne zavoljo zlate medalje Veselke Pevec in srebra Frančka Gorazda Tirška, že danes začenjamo odštevanje do zimskih paraolimpijskih iger v Južni Koreji. V Pjongčangu bodo potekale že 12. tovrstne igre. Do začetka iger je točno 365 dni!

Slivnik prvič

Slovenski adut na prihajajočih igrah bo Jernej Slivnik, 16-letni smučar z Jesenic, ki že drugo leto tekmuje v evropskem pokalu, v tej sezoni pa je debitiral v svetovnem pokalu. Nad Jernejevim razvojem bdi trener Roman Podlipnik. V Južni Koreji bo nastopil v slalomu in veleslalomu.

Slovenija petič

To bo petič (po letih 1998 – Srečko Kos, 2006 – Žiga Breznik in Gal Jakič, 2010 – Gal Jakič, 2014 – Gal Jakič), da bo imela Slovenija predstavnika na tem tekmovanju. V dresu Jugoslavije pa je leta 1984 na paraolimpijskih igrah v avstrijskem Innsbrucku alpski smučar Franc Komar osvojil edino kolajno – bil je 3. v kombinaciji.

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK):
„Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite ima v letu 2017 veliko izzivov. V tem obdobju je v procesu sprejemanja novi Zakon o športu, ki bolj enakopravno opredeljuje šport invalidov v primerjavi z dosedanjim zakonom. Pred nami so športni dogodki športnikov invalidov, ki jih ne bo moč spregledati. Gluhi in naglušni športniki se intenzivno pripravljajo na olimpijske igre gluhih in naglušnih, ki bodo 18. julija odprla svoja športna prizorišča v turškem Samsunu. Z veliko predstavitvenimi dogodki bomo gluhe športnike pospremili  na njihovo največje tekmovanje. Tradicionalno v mesecu maju v Laškem organiziramo že 15. namiznoteniški turnir za športnike invalide. Pohvalimo pa se lahko, da smo konec meseca septembra prav tako organizatorji evropskega prvenstva v namiznem tenisu za športnike invalide. Seveda pa v teh dneh začnemo odštevati 365 dni do velikega zimskega dogodka – to so zimske paraolimpijske igre, ki bodo potekale v korejskem Pjongčangu. Naš predstavnik bo nadarjeni Jernej Slivnik, ki se že polno vključen v mednarodne procese mednarodnih smučarskih tekmovanj in treningov.“

Prvič tudi deskanje na snegu

Po nekaterih ocenah naj bi v Južni Koreji sodelovalo vsaj 42 držav (okoli 670 športnikov), organizatorji bodo pripravili 80 dogodkov v šestih športnih panogah (alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, hokej, curling in deskanje). Nova paraolimpijska panoga je deskanje. Tekmovanje se bo uradno pričelo z otvoritveno slovesnostjo 9. marca, končalo pa 18. marca. Za pomoč pri izvedbi iger se je prijavilo kar 91.600 prostovoljcev!

:: Uradna spletna stran 12. paraolimpijskih iger

Prizorišča skoraj nared

Organizatorji so pridni in marljivi – po zadnjih podatkih so zgradili 96% snežnih površin, 99% ledenih prizorišč, vas pa je napol zgrajena. Tekmovanja bodo potekala na dveh koncih. V PyeongChang Mountain Cluster bodo v smučarskem centru Jeongseon Alpine Centre (27 kilometrov iz paraolimpijske vasi) na sporedu alpske panoge. Za odličja v smučarskih tekih in biatlonu se bodo merili v Alpensia Biathlon centru, ki je pet kilometrov proč od vasi. V Gangneung Costal Cluster pa bosta zgrajena Gangneung Hokey Centre in Gangneung Curling Centre.

Močna volja in pogum

Azijski črni medved Bandabi je bil izbran za uradno maskoto iger, simbolizira pa močno voljo in pogum. Naj se odštevanje začne.

Print Friendly, PDF & Email