Med 18. in 25. marcem bodo avstrijski Schladming, Ramsau ter Graz gostili 2700 športnikov iz prek sto držav na največjem športnem dogodku specialnih olimpijcev – Zimskih svetovnih igrah. Na njih bo tekmovala tudi slovenska ekipa 18 športnikov: 7 alpskih smučarjev, 7 tekačev in 4 krpljarji, celotna delegacija pod vodstvom predsednika Specialne olimpiade Slovenije Ljubomirja Miličevića pa šteje 26 članov.

V alpskem smučanju bodo za Slovenijo tekmovali Alojz Senica (CVD Golovec) in Nika Dolinšek (OŠ Gustava Šiliha) v kategoriji 1, Davor Senica (CUDV Črna), Žiga Kos (OŠ Gustava Šiliha) in Anja Kuhar (CUDV Radovljica) v kategoriji 2 ter Tadej Kramberger (Sožitje Radovljica) in Sandra Možina (Sožitje Škofja Loka) v kategoriji 3.

V smučarskem teku bodo slovenske barve zastopali Žan Tušek (Sožitje Škofja Loka), Marija Matijevič (CUDV Črna) in Špela Volmajer (OŠ Gustava Šiliha) v kategoriji 1, Nace Mencinger (CUDV Radovljica), Miha Gačnik (CUDV Črna), Peter Levanič (OŠ Gustava Šiliha) in Irena Petre (CVD Golovec, Celje) v kategoriji 2.

V krpljanju bodo nastopili Albin Kolar (CUDV Dobrna), Barbara Peterka (CUDV Radovljica), Simona Polajšer (CUDV Črna) v kategoriji 2 ter Vinko Rešetar (CUDV Dobrna) v kategoriji 3. Rezerva je Darja Buh (Sožitje Škofja Loka) v kategoriji 2.

Danes se je zasedba zbrala v Mariboru, kjer se je predstavila širši slovenski (športni) javnosti, po novinarski konferenci v Hotelu Habakuk pa so odpotovali na prizorišče.

Vzpodbudne besede dr. Maje Makovec Brenčič

Igre se uradno pričnejo v soboto, 18. marca. Ponosni smo in v veliko čast nam je, da bosta ob tej priložnosti v Schladmingu z nami dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport.

Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport:
Drage športnice in športniki, spoštovani trenerji in spremljevalci, pred vami je letošnje najpomembnejše tekmovanje v zimskih športih – Zimske svetovne igre. Med 2700 športniki iz 107 držav sveta se vas bo 18 pomerilo v alpskem smučanju, teku na smučeh in krpljanju. Naj vam ob tem zaželim veliko športnega uspeha v skladu z načelom specialne olimpijade: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.« Prav vsi ste že zdaj zmagovalci, obenem pa s svojo srčnostjo, vztrajnostjo, predanostjo in pogumom tudi velik navdih vsem nam. Prepričana sem, da boste odlično zastopali Slovenijo na tem tekmovanju in da se boste v domovino vrnili ne le z odličji, pač pa tudi z nepozabnimi vtisi, kar šteje največ. Srečno!”

Optimistično na pot

Pred štirimi leti so se specialci za medalje borili na skorajšnjih olimpijskih prizoriščih v Pjongčangu, 16 slovenskih predstavnikov pa je v domovino prineslo kar dvajset medalj. Tudi danes ni manjkalo optimizma.

Ljubomir Miličević, vodja delegacije in predsednik SOS Slovenija:
„Glede na izkupiček z zadnjih zimskih iger smo tudi tokrat veliki optimisti. Že res, da velja nekoliko spremenjen sistem podeljevanja medalj, ki jih je nekaj več kot v ostalih športnih sistemih, a zato te kolajne niso nič manj vredne! Želim si, da vsak tekmovalec osvoji vsaj eno!“

Z velikimi pričakovanji proti Avstriji in igram pogledujejo tudi tekmovalke, tekmovalci ter trenerski štab.

Helena Gril, trenerka za alpsko smučanje:
„Na igre odhajam z dobrimi občutki. Športnice in športniki so dobro trenirali in se kvalitetno pripravili. Tudi zato se lahko nadejamo dobrim rezultatom.“

Tadej Kramberger, alpski smučar:
„Z dobrimi občutki odhajam na igre. Zame je to velik dogodek. Vesel sem, ker tudi mi hodimo na take mednarodne igre. Tako kot Ilka Štuhec in Peter Prevc. Tudi mi smo športniki, smo pa posebni!“

Uspešne nastope v Avstriji je ekipi zaželel tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite.

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite:
„Tudi specialna olimpijada ima javno družbeno podporo. Ekipa zbrana okoli Ljubomira Miličevića uspe vedno znova zagotoviti dobre pogoje, da športniki pripravljeni in zadovoljni odhajajo na igre. Vesel sem, ker se specialno-olimpijsko gibanje tako razvija. Navdušuje me, ker je vse več mladih vključenih v aktivnosti, pa tudi ekipa, ki odhaja na igre je številčnejša, kot je bila.“

Podpora Zveze Lions klubov Slovenije in Coca Cole

Danes je bil lep dan tudi zato, ker so naši športniki in trenerji lahko spoznali, da imajo pri svojem udejstvovanju podporo okolja. Specialna olimpiada Slovenije je tako na novinarski konferenci podpisala dogovor o sodelovanju z Zvezo Lions klubov Slovenije, Coca Cola pa je z donacijo našim športnikom (3000 evrov) zaželela čim boljših rezultatov na prizorišču, ki je leta 1993 gostilo prav prve zimske svetovne igre oseb z motnjami v duševnem razvoju iz celega sveta.

Dragana Kojić, vodja oddelka ključnih kupcev pri Coca Coli:
„Coca Cola že 49 let kuje posebno vez s specialno olimpijado. Od leta 1968 smo globalni pokrovitelj. Zavezani smo k temu, da pomagamo. V veliko čast pa nam je, da sem lahko danes predala ta ček naši slovenski ekipi. Celotno naše podjetje pa izkazuje veliko naklonjenost tem športnikom in celotnemu gibanju. V tem času smo v službi ustvarili posebno leseno navijaško srce, ki jim ga bomo izročili ob vrnitvi z iger. V čast nam je, navijamo pa za te čudovite ljudi.“

Gregor Pajić, guverner Zveze Lions klubov Slovenija:
„V letu 2017 v Lions Clubs International praznujemo 100 let delovanja na humanitarnem področju v več kot 47. 000 klubih v lokalnih okoljih v 210 državah po svetu. Pomagamo vsem, ki si sami ne morejo pomagati – gluhim in gluhonemim, invalidom, socialno ogroženim, ljudem z različnimi boleznimi, rdeča nit delovanja LIONS pa je pomoč slepim in slabovidnim. Vsi športniki Specialne olimpijade si na regijskih tekmovanjih pregledajo oči. Lions Clubs International in Special Olympics sta globalna partnerja že dolga leta, zato je naravno spoznanje, da sodelujeta tudi Zveza Lions klubov Slovenije in Specialna olimpijada Slovenije v skupnem interesu prostovoljno pomagati športnikom pri njihovi vključenosti v družbo in športnih aktivnostih za njihov razvoj. Kot guverner Zveze Lions klubov Slovenija se veselim sodelovanja in prostovoljnega udejstvovanja pri aktivnostih, ki jih organizira Specialna olimpijada Slovenije in pomoči osebam z motnjami v duševnem razvoju.”

Ljubomir Miličević, predsednik IO Specialne olimpiade Slovenije:
„Jeseni smo začeli utrjevati vezi z Lionsi, ki bodo s svojim volonterskim prispevkov podprli naša prizadevanja, predvsem pa prizadevanja naših športnic in športnikov. Z lionsi že sodelujemo pri našem skupnem zdravstvenem programu, za kar smo jim izredno hvaležni. Prav tako pa smo hvaležni Coca Coli za podporo, ki nam jo nudijo!“

Več o dogajanju na Zimskih svetovnih igrah pa najdete na URADNI SPLETNI STRANI.

Print Friendly, PDF & Email