Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) bo letos jeseni izvedla največje tekmovanje za športnike invalide v Sloveniji, evropsko prvenstvo invalidov v namiznem tenisu v Laškem. Že zdaj pa si prizadevajo za čim večjo prepoznavnost dogodka, za ambasadorko so imenovali nekdanjo paraolimpijsko prvakinjo Matejo Pintar.

Do jeseni pa čaka našo reprezentanco še precej treninga ter pomembna mednarodna, a domača preizkušnja. V Laškem bo med 6. in 9. majem potekal že 14. Slovenia Open – najmočnejši turnir za športnike invalide na svetu. Med 26. septembrom in 5. oktobrom pa bo v Laškem še prej omenjeno evropsko prvenstvo.

Pokazati pravo pot

Danes so prvenstvo predstavili v zavodu za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje otrok in mladostnikov z gibalno oviranostjo Cirius v Kamniku, kjer so ob tej priložnosti – danes je tudi svetovni dan namiznega tenisa – učencem in dijakom podarili tri namiznoteniške mize. Prav današnji gostitelji so uvodoma pripravili prisrčen uvod s predstavitvijo namiznega tenisa in glasbeno točko, odkoder smo se vrnili nazaj k športu. „Čeprav so naši otroci gibalno ovirani, pa to ne pomeni, da ne morejo biti športniki. Treba jim je le pokazati pravo pot in jih usmerjati. Na današnjem dogodku je bilo veliko tega veselja. V preteklosti smo z Zvezo za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite že dobro sodelovali. Prepričan sem, da bo tudi v prihodnje tako,“ pa je dodal direktor Zavoda Cirisu Goran Pavlič.

Tudi kandidat za SP 2018

Dogodek je, kot je poudaril predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar, pomemben ne le kot del promocije tekmovanja, pač pa tudi kot priložnost, da mladi invalidi, ki še niso športniki, to postanejo. “Danes je svetovni dan namiznega tenisa, ki smo ga želeli obeležili, če pa lahko naredimo kaj koristnega, pa še toliko bolje. Skušamo vključevati mlade v šport in vse skupaj so povezovalne niti, da pridobimo mlade športnike,” je dejal Lazar. “Smo prireditelji dveh velikih dogodkov, najprej mednarodnega turnirja v Laškem, konec septembra pa še EP. Naj razkrijem še to: smo tudi v končnem izboru za prireditelja SP 2018. V pripravah na EP smo zdaj v srednji fazi. Skušamo uvesti nekaj novosti, ki še niso bile videne na prvenstvih,” pa pravi o prihajajočem tekmovanju v Laškem.

“Vedno sem vesela, ko vidimo, da so ljudje navdušeni nad namiznim tenisom in športom nasploh. Danes sem prvič držala lopar v rokah po londonskih igrah. Se pa veselim svoje vloge ambasadorke, upam, da bo EP rezultatsko uspešno tudi za našo ekipo. Upam, da sem se že navadila na svojo novo vlogo in da me ne bo prijelo, da bi tudi sama zaigrala. Bom pa seveda spremljala namizni tenis in mislim, da bo to izjemen dogodek,” je dejala Mateja Pintar, paraolimpijska prvakinja iz Aten 2004. „Pa saj sem bila ambasadorka že, ko sem igrala,“ je povsem umesno pripomnila Pintarjeva.

Dobro ime

“Domače tekmovanje je za mladino izjemna spodbuda. Upam, da bo tako delovalo tudi to prvenstvo, več mladine se mora ukvarjati s športom in upam, da bo zanje to takšna spodbuda, kot so bile zame kakšne paraolimpijske igre,” pravi nekdanja igralka, ki priznava, da se že nekaj let ne ukvarja več aktivno z namiznim tenisom niti rekreativno, je pa z njim povezana službeno, saj dela na Namiznoteniški zvezi Slovenije.

“Mateja Pintar se nam je pridružila, ker je zaposlena na namiznoteniški zvezi in je danes svetovni dan namiznega tenisa. Zdaj je v aktivni vlogi ambasadorke našega prvenstva. Takšni vrhunski športniki lahko vnesejo dobro ime v šport invalidov in poudarijo, da je koristen, zdrav in primeren za vsakogar,” je pomen ambasadorke s paraolimpijskimi medaljami poudaril predsednik zveze.

Test uspel – Milić pomagal

Mize so lahko učenci zavoda Ciriusu nato v družbi gostov in članov slovenske reprezentance v namiznem tenisu, ki jo od 26. septembra do 5. oktobra čaka prvenstvo v laškem, tudi preizkusili. Čast prve promocijske tekme je pripadla Pintarjevi, v paru s sedanjim reprezentantom Bojanom Lukežičem se je pomerila z znanim športnim gostom, košarkarjem Markom Miličem, ki je igral s še enim namiznoteniškim reprezentantom Luko Trtnikom.

“Namizni tenis sem vedno rad igral, sicer bolj za zabavo. Danes pa, ko so me povabili na ta dogodek, sem tu kot promotor in podpornik ne samo vrhunske košarke, pač pa tudi kateregakoli športa, kjer se mlade vključuje v šport,” je o svoji vlogi na dogodku dejal Milič.

“Vrhunski šport je zelo težak. Več pravih užitkov in socializacije dosežeš, ko stvari zastaviš širše in mularijo iz virtualnega sveta potegneš pod koše ali za mize za namizni tenis. Ob takih stvareh sem vedno rade volje zraven,” je še dodal Milič in priznal: “Na začetku, ko smo igrali za hec, sem mislil, saj mogoče nisem tako slab. Pri odločilnih točkah pa so me hitro postavili na realna tla …”

Ob koncu dogodka slovenskimi reprezentanti v namiznem tenisu Barbara Meglič, Andreja Dolinar, Bojan Lukežič, Luka Trtnik, Primož Kancler in Ljubiša Gajić  k mizam za namizni tenis povabili otroke in mladostnike in z njimi odigrali nekaj setov.

Erasmus +

ZŠIS-POK pa nadaljuje po začrtani poti. Tudi v Kamniku smo opozorili na projekt Erasmus+, katerega cilj je vključitev mladih invalidov (starih med 15 in 29 let) v rekreativne športne aktivnosti in osveščanje o potrebah telesne aktivnosti kot podlage za zdrav način življenja.

Foto: Sportida/ZŠIS-POK

Print Friendly, PDF & Email