Za gluhe športnike bo letošnje poletje prineslo vrhunec, poletne olimpijske igre gluhih v turškem Samsunu. Na njih bo imela predstavnike tudi Slovenija, atlet Tadej Enci se je predstavil v Velenju, poleg njega bodo tekmovali še košarkarji in teniški igralec Marino Kegl.

Igre v Turčiji

Leto 2017 bodo na področju športa invalidov od večjih tekmovanj zaznamovale predvsem 23. poletne olimpijske igre gluhih. Tekmovanje bo v turškem Samsunu potekalo od 18. do 30. julija, gluhi športniki se bodo merili v 21 športih, 16 individualnih panogah in petih ekipnih. Iger se bodo udeležili tudi slovenski športniki – atlet Tadej Enci, teniški igralec Marino Kegl in moška košarkarska reprezentanca.

Do iger je še mesec in pol, pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komiteju (ZŠIS-POK) so za ogrevanje pred poletnim dogodkom pripravili predstavitve slovenskih udeležencev iger, danes je bil na vrsti Enci, ki je predstavil svoj trening na stadionu v Velenju, seveda pa strnil tudi želje in pričakovanja. Košarkarji bodo imeli podobno akcijo naslednji teden, Kegl pa konec meseca.

Fant za velike tekme

“Vsak dan treniramo. S pripravami sem zadovoljen, tudi časi na testiranju so bili dobri. Zdaj moram to prenesti na tekmo. Prepričan sem, da delamo prav in da imamo dovolj časa. Moj zadnji test bo v Velenju. Veselim se domače tekme, ko bo 20. junija pred velenjsko publiko. Pred igrami v Turčiji imam malce treme, a to je tista pozitivna trema, zato se iger veselim. Konkurenca v moji panogi bo ostra – po zadnjih podatkih je prijavljenih kar 61 atletov,” je dejal 22-letni Velenjčan, ki nastopa na 400 metrov. Ima že precej uspešnih nastopov, bronast je bil na EP 2015, zlat pa lani na EP v dvorani.

“S Tadejem sodelujeva od leta 2011. Krivulja rezultatov se izboljšuje oziroma raste. Leta 2015 je vzel prvo medaljo, lani še drugo. Zanimivo bo videti, kako bo v svetovni konkurenci. Sam pričakujem osebni rekord in preboj v polfinale, morda celo finale,” pa je o pričakovanjih za svojega atleta dejal trener Gregor Doberšek, ki ob tem navrže, da naj bi bilo v Tadejevi panogi prijavljenih za igre  Turčiji kar 61 tekačev.

Pozornost ZŠIS-POK

“Pred nami je eden največjih športnih dogodkov, 23. olimpijske igre, ki so jasno sporočilo mladim gluhim – to je ena od možnost dokazovanja v sistemu, ki ima jasna pravila in tekmovanja. Tadej je odličen športnik, že nekaj časa se pripravlja na ta dogodek. Strukturno smo se lotili njegovega treninga. Forma se stopnjuje, uspehi so tu. Nismo nestrpni, veselimo se, da se tokrat preizkusi v svetovni konkurenci, kjer naj pokaže, kaj zna in zmore v duhu fair playa,” pa je o Encijevem prvem nastopu na olimpijskih igrah gluhih dejal predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar.

„Še naprej te bomo podpirali na tvoji športni poti,“ je v svojem govoru povedal Srečko Korošec, podžupan MO Velenje. „Od samega začetka pozorno spremljam Tadejevo športno pot in njegove izvrstne dosežke. Leta 2015 je bil bronast EP, potem pa lani še zlat. Izvrsten je. Kako bo v Turčiji? Pustimo se presenetiti, kot nas je presenetil on na svojem prvem evropskem prvenstvu. Veseli smo, da imamo tako nadarjenega športnika, ki je za zgled ostalim gluhim mladim športnikom,” je na Encija ponosen Robert Žlajpah, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije.

Avdio izjave:

Damijan Lazar o pomeni olimpijskih iger gluhih:


Robert Žlajpah pozorno spremlja športno pot Tadeja Encija:


Gregor Doberšek o načinu in količini treninga:


Tadej Enci pred igrami v Turčiji:

Tone Petrič, sekretar Športne zveze gluhih Slovenije, pa je dodal: „Moram priznati, da me Tadej preseneča s svojimi rezultati. Še posebej na EP, ko je bil na Poljskem zlat. Vidim, da je fant umirjen razmišlja s trezno glavo. Zadnji uspehi ga niso uspavali. Zaveda se, da rabi za uspehe trdo delo. Verjamem, da bo segel po cilju, ki si ga je zastavil. Veseli smo, ker imamo po letu 2005 spet svojega atlet na olimpijskih igrah gluhih, pred 12 leti nas je zastopal Primož Povše.“

Pomoč in podpora

Franc Forster, predsednik Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje, se trudi, da s svojim društvom stoji ob strani nadarjenemu atletu. „Na Tadeja so nas opozorili pri Zvezi gluhi in naglušnih Slovenije. Povabili smo ga v naše društvo, kjer nas občasno obišče. Nudimo mu moralno in finančno podporo, kolikor pač gre. Pri tem nam je v pomoč Mestna občina Velenje.“

Podporo Enciju in njegovi ekipi pa je v imenu generalnega sponzorja ZŠIS-POK Zavarovalnice Triglav  izrazila tudi Mišela Majcen, vodja prodaje v Zavarovalnici Triglav, Območna enota Celje. „Pri Zavarovalnici Triglav nas veseli, ker smo generalni sponzor ZŠIS-POK, in da tako podpiramo tudi ta projekt. Sama dosedaj nisem imela izkušenj s športom invalidom, zato sem se še toliko raje odzvala vabilo. Zdaj bom pozorno spremljala tekmovanja športa invalidov, torej tudi olimpijske igre gluhih, kjer bo navijala za Tadeja, tenisača Marina Kegl in košarkarsko reprezentanco.“

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email