Z obiskom pri mlademu nadarjenemu tenisaču Marinu Keglu v Murski Soboti smo na Zvezi za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite sklenili uspešno akcijo Treniraj z. Ki je bila namenjena promociji športa invalidov – potnikom na letošnjo poletno olimpiado gluhih.

Po Velenju in Ljubljani, kjer smo na treningu spremljali (in ga tudi predstavljali širši javnosti) vrhunskega atleta Tadeja Encija in košarkarsko reprezentanco, so številni lokalni in regionalni mediji prisluhnili Marinu Keglu, ki vadi pod taktirko očeta in trenerja Darka Kegla.

Deveti na svetu

Marino bo letos nastopil na svoji 2. olimpijadi. Star je 21 let, v tem hipu zaseda 9. mesto na absolutni svetovni lestvici gluhih, zato bo na olimpijadi deveti nosilec. Tekmeca v 1. krogu bo dobil 18. julija, prvi obračun pa bo na sporedu dan za tem.

Prav 9. mesto je zasedel tudi na svoji prvi olimpijadi leta 2013 (v Sofiji). V svoji dosedanji karieri je bil dvakrat mladinski evropski prvak, osvojil pa je 28 turnirjev. Med svetovno konkurenco je med vodilno 20-erico edini, ki ne sliši praktično nič, ostali niso tako močno hendikepirani. Zadnje treninge pred odhodom v Turčijo opravlja v Mariboru, kjer vadi dopoldan v prostorih ŽKT Maribor, popoldneve pa preživlja v Murski Soboti, kjer nadaljuje z vadbo pod taktirko očeta Darka. Marino je član slovenske reprezentance, brani pa klubske barve avstrijskega kluba, s katerim nastopa v 2. zvezni in deželni ligi.

Pomen psihološke priprave

„Mislim, da sem dobro pripravljen. Trdo smo trenirali,“ pravi Marino, ki mu izkušenj ne manjka. „Vsaka tekma, vsako tekmovanja so nova izkušnja. Vsi, ki so kadarkoli nastopili na takih tekmovanjih vedo, da so tu prisotni veliki pritiski. Tudi s tem se soočava in namenjava precej pozornosti,“ dodaja trener Darko Kegl, ki ugotavlja, da je sin Marino v minulih štirih letih psihološko napredoval, za nameček pa sta oče in sin izboljšala komunikacijo. „Sporazumeva se brez besed. Trening traja uro in pol, redko več. Sam menim, da je manj več. Nisem zagovornik izčrpavanja. Če delamo prav, lahko to opravimo v uri in pol. V lokalni skupnosti pa sta nam v veliko pomoč Janko Šipoš in Stefana Davidovska iz restavracije Sport.S, “ nadaljuje Kegl starejši, ki bo od ponedeljka naprej z Marinom treniral na trdi podlagi, ki bo slovenskega aduta pričakala tudi v Turčiji.

Verjamemo v Marina

„Vidim, da je Marino opravil resne in kvalitetne priprave. V Turčiji ga čaka zahtevno tekmovanje. Prepričan sem, da je sposoben za dober rezultat. Če bo pa kaj več, pa še toliko boljše. Pustimo se presenetiti. Smo pa na Zvezi za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite ponosni na Marina, ki sodi med nadarjene mlade vrhunske športnika,“ je meddrugim povedal Gregor Gračner, podpredsednik ZŠIS-POK. „Marino lahko seže po dobrem rezultatu. Prepričan sem, da je kvalitetno pripravljen. Ne bo nas razočaral,“ je pristavil Robert Žlajpah, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije.

Izboljšanje samopodobe

„Resnično želim, da mu uspe,“ pa je Marina nagovoril Branko Gornjec, sekretar Društva gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota. „Marino, oče, mama in cela družina je ogromno vložila v to, da je danes Marino tam, kjer je. Naj se družini dolgotrajni trud poplača,“ je dodal Gornjec, ki je opomnil, da ima Kegl polžev vsadek. Vesel pa je, da ne le Marino, ampak se tudi ostali gluhi in naglušni v Pomurju ukvarjajo s športom, kar jim pomaga pri socializaciji ter izboljšanju samopodobe.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email