Na Ohridu v Makedoniji se je končala šahovska olimpijada slepih in slabovidnih. Slovenija je zasedla 16. mesto.  Za konec so naši šahisti v postavi  Janez Mlačnik, Franc Mlačnik, Matej Žnuderl, Aleksander Uršič in Emil Muri izgubili proti neugodni Litvi s 3,5 proti 0,5.

S tem je sicer dosegla cilj, uvrstitev na svetovno ekipno prvenstvo, ki bo naslednje leto v Bolgariji, vendar ostaja grenak priokus zaradi kar precejšnjega števila zapravljenih priložnosti v posameznih pozicijah klub obetavnim položajem po prvih urah igre.

Mlačnik z najdaljšo partijo

„Je pa bila slovenska ekipa med najbolj borbenimi, saj skoraj ni bilo kroga, da ne bi vsaj eden iz naše ekipe igral zadnje partije kroga, Franc Mlačnik pa je itak igral najdaljšo partijo olimpijade, s končnim remijem, doseženim manj kot pol minute pred definitivnim koncem zaradi porabe časa obeh igralcev,“ so po koncu tekmovanja zapisali v naši reprezentanci.

Zlato Rusiji

Prvo mesto so osvojili Rusi, ki so v zadnjem krogu z lahkoto premagali presenečenje Italijo, drugo mesto so osvojili Ukrajinci in tretje Poljska. To so bile tudi najvišje reprezentance po ratingu  pred začetkom olimpijade, med dobitniki medalj presenečenj torej ni bilo. Naprej so bile med ekipami relativno majhne razlike, Slovenija bi se z zmago v zadnjem krogu npr. uvrstila med deseterico, kar bi bil odličen rezultat, vendar sta bila morda prevelika želja in že utrujenost v zadnjem krogu preveliki oviri. Cilj je torej dosežen, Slovenija sodi med “elito”, ki je povabljena na zaprta ekipna tekmovanja, z malo več sreče samo v nekaj partijah pa lahko poseže še precej višje, tja do 8. mesta.

Print Friendly, PDF & Email