Sinoči se je slavnostnim odprtjem začelo največje tekmovanje za gluhe športnike. Olimpijada gluhih poteka tokrat v turškem Samsunu, med več kot 3000 športniki iz 97 držav je tudi slovenska zasedba v treh panogah. Otvoritev na osrednjem štadionu je spremljalo več kot 30. 000 gledalcev!

Zupan zastavonoša

Slovensko zastavo je s ponosom nosil košarkar in hkrati kapetan košarkarske reprezentance Miha Zupan.  Po mimohodu športnikov je sledil nagovor predsednika ICSD (Mednarodni komite za šport gluhih) Valery Ruhkledev in ostalih gostov.  Po dvigu zastav ICSD so z olimpijsko plamenico prižgali olimpijski ogenj in nato s turško himno dvignili turško zastavo. Otvoritev so zaključili s spektakularnim plesom in glasbo ter ognjemetom.

 

Včeraj popoldan je našo odpravo v Samsunu obiskal tudi Igor Jukič, slovenski veleposlanik v Turčiji.

Slovenski trio

Slovenija bo imela na olimpijadi, ki se bo končala 30. julija, predstavnike v treh panogah, košarki, atletiki in tenisu. Marino Kegl, 21-letni tenisač, nastopa na svoji drugi olimpijadi (ker je med osmimi nosilci, je v 1. krogu prost), leta 2013 je bil deveti. V teku na 400 metrov pa se bo prvič na olimpijadi gluhih preizkusil 22-letni Velenjčan Tadej Enci (s tekmovanje začne v ponedeljek, 24.7.), ki je na zadnjem EP v dvorani zasedel prvo mesto.

V košarkarski ekipi so Miha Zupan, Saša Lukič, Aleksander Perič, Damjan Šebjan, Matic Makuc, Šime Mrša, Lukas Mord, Peter Rankovič, Jan Orešnik, Luka Žabot, Domen Starc in Jurij Koderman. Košarkarji, ki si želijo povečati bogato zbirko medalj na velikih tekmovanjih (imajo že dve srebrni medalji tudi z olimpijade gluhih), pa bodo v Turčiji oslabljeni, saj se je med zaključnimi pripravami poškodoval eden nosilcev igre Miha Jakofčič.

Pametno in preudarno

“Ocenjujem, da so fantje dovolj dobro pripravljeni. Treba je paziti na vsak naslednji korak, ki ga bomo naredili. Bojimo se še kakšne poškodbe, se pa ne bojimo tekem in komaj čakamo, da vidimo, kje smo. Ekipe nisem obremenjeval s tekmeci, sem pa naredil analizo. Trdno smo odločeni, da mi želimo nekaj narediti, ne smemo pa se obremenjevati s tekmeci. Odigrati moramo pametno, prestari smo, da bi igrali na ‘gas’ 40 minut, imamo pa nekaj mladcev, ki bodo morali narediti svoje,” je pred začetkom košarkarskega turnirja, prva tekme Slovence proti Argentini čaka v sredo, dejal selektor Nejc Višnikar.

Prvo olimpijado gluhih je leta 1924 gostil Pariz, prva zimska olimpijada pa je bila 1949 v Avstriji. Slovenske športnice in športniki so do letos osvojili 23 kolajn, šest še v času nekdanje skupne države Jugoslavije, 17 pa med letoma 1993 in 2015.

Bogata bera

Prvi medalji (srebrno in bronasto) je za slovenske gluhe športnike dobil Anton Kogovšek na zimski izvedbi leta 1953 v Oslu alpsko smučanje, pozneje pa so jih osvajali še kolesarja Mirko Jerman in Marjan Lampelj ter skakalec v vodo Rudolf Krošel. Odkar je Slovenija samostojna, pa je za prvo medaljo poskrbel Samo Petrač leta 1993 z bronom v kolesarstvu, šest let pozneje je bil uspešen tudi na zimskih igrah v smučanju. Z zimskih iger sta se z medaljami vračali tudi Sabina Hmelina in Lojzka Meglič. Košarkarji so doslej dvakrat (2001 in 2005) končali na drugem mestu, zadnja slovenska medalja pa je bila bron alpske smučarke Anje Drev na zadnjih zimskih igrah leta 2015 v Hanti Mansijsku. Skupno najuspešnejši je Petrač, ki je osvojil šest medalj (eno na poletnih, pet na zimskih tekmovanjih).

Korak bližje konkurenci

“V Sloveniji si še vedno prizadevamo, da bi doživljali naše športnike kot vrhunske športnike in da jih prenehajo gledati skozi objektiv invalidnosti. Javnost se morda ne zaveda tega, da naši športniki vlagajo v trenažni proces enako število ur treninga kot športniki neinvalidi, vadbene metode so prav tako napredne. Toda pred nami je še dolga pot in mi kot Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite moramo biti na vrhunski ravni, če želimo, da bodo naši športniki tekmovali na svetovni ravni,” je športnike z dobrimi željami pospremil Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja.

Spored slovenskih nastopov na olimpijadi v Turčiji:

košarka:

sreda, 19.7.
Slovenija – Argentina (12.30)

četrtek, 20.7.
Slovenija – Avstralija (9.00)

petek, 21.7.
Slovenija – Ukrajina (12.30)

nedelja, 23.7.
Slovenija – Rusija (17.30)

ponedeljek, 24.7.
Slovenija – Kenija (17.30)

tenis:

sreda, 19. julij:
žreb turnirja posameznikov (Marino Kegl kot eden od osmih nosilcev prost v 1. krogu()

četrtek, 20. julij:
Marino Kegl začenja turnir posameznikov

atletika:

ponedeljek, 24. julija:
Tadej Enci, kvalifikacije tek na 400 metrov

Več podatkov pa na spodnjih povezavah:

:: Predstavitev slovenskim športnikov
:: Urnik nastopov slovenskih športnikov
:: Dosedanje kolajne na olimpijadah gluhih

foto: Spletna TV

Print Friendly, PDF & Email