Danes je Osnovna šola Kanal ob Soči gostila paraolimpijski šolski dan. Obisk sodi v sklop širše šolske izobraževalne akcije, ki jo pripravlja ekipa Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite v sodelovanju z ŠD Invalid. Vse z željo in ciljem, da šport invalidov in invalidi ne bodo več tabu tema, mladi v šolah pa prek takih akcij v živo spoznajo športnike invalide in se v športnih panogah tudi preizkusijo.

150 otrok

Učenci, tokrat so bili tisti od 1. do 5. razreda, v praksi spozna(va)jo šport invalidov, paraolimpijsko gibanje in športe, s katerimi se lahko ukvarjajo invalidi. Tokrat jim je Natalie Finkšt predstavia boccio, Lucija Pirih pa odbojko sede. Sodelovalo je kar 150 otrok, vsi pa so pozorno prisluhnili tudi Janezu Učakarju, ki je predstavil svojo življenjsko zgodbo. Janez je danes uspešen košarkar na vozičku in slovenski reprezentant.

Pozorno poslušali

Ta dan je bil nekaj posebnega za vse nas, za našo šolo. V svoji sredi imamo tudi mi punčko s posebnimi potrebami. Je gibalno ovirana, a ni na vozičku. To je bil poseben dan tudi za njo, saj je bila izpostavljena in privzdignjena. Natalie Finkšt jo je poklicala k sebi, vsi so pozorno poslušali. Otroci so spoznali, da šport invalidov zahteva veliko naporov in odrekanja. Vsi pa so bili najbolj navdušeni nad vožnjo z invalidskim vozičkom. Lahko pa rečem, da je paraolimpijski šolski dan dosegel svoj namen,“ je povedala športna pedagoginja Monika Rutar.

Otroci so spoznali tudi leva Marka, maskoto ZŠIS-POK.

Projekt PŠD podpirata Zavarovalnica Triglav in Lidl Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email