V francoskem glavnem mestu je v času od 28. 10. do 4. 11. 2017 potekalo 4. evropsko prvenstvu v plavanju za osebe z Downovim sindromom. Tekmovanja so se skupaj s trenerko Katarino Praznik udeležili štirje plavalci iz skupine Delfinčki: Tjaša Lenko, Urban Goltnik, Alen Šoster in Luka Temnikar. Z nastopi so vsi plavalci zelo zadovoljni, saj so v zelo močni konkurenci vsi odplavali osebne rekorde in pridobili mnogo novih izkušenj.

Za spletni portal Dostopno je trenerka Katarina Praznik povedala: “Na evropskem prvenstvu v Parizu je sodelovalo 120 plavalcev iz 19 evropskih držav ter iz Brazilije in Južne Afrike. Po prvem tekmovalnem dnevu je bil najboljši Alen Šoster in sicer na 200 m prosto, vsi plavalci pa so izboljšali svoje osebne rekorde. Večina bi bila tudi državnih rekordov, če bi jih seveda kdo vodil. Za športnike z Downovim sindromom država ne namenja nobenega denarja. Zato je skrajni čas, da nekateri spregledajo in ugotovijo, da šport zanje ni nadstandard. Invalidske organizacije imajo dovolj sredstev le za socialne programe, jaz pa se ob tem sprašujem, mar šport ni aktivnost, kjer je inkluzija še najbolj mogoča. Poleg tega šport krepi tudi zdravje in samozavest človeka. Da smo se lahko udeležili evropskega prvenstva v Parizu, za katerega so morali naši udeleženci doseči norme in pred tem trdo delati, nekateri med njimi trenirajo že osem let, se lahko zahvalimo organizatorjem in udeležencem dobrodelnega teka Otrok otroku.”

Alen Šošter je bil najuspešnejši na 100 delfin 11. mesto s časom 2,09,00 in 26. na 50 prosto, kjer je startalo tudi največ plavalcev – 43! Za Alena je bilo to sicer že 2. evropsko prvenstvo. Je pa kljub eni operaciji na kolenu in težji poškodbi stopala odplaval svoje najboljše rezultate. Luka Temnikar je bil najboljši, 26. na 200 m kravl, čas 4,08,55. Urban Goltnik je bil 12. na 100 prsno: 2,10,64 in 13. na 50 prsno s časom 57,36 na 200 prsno je bil žal diskvalificiran, če ne bi bil bi bil naš edini finalist. Tjaša Lenko je zasedla 20. mesto na 50 hrbtno z rezultatom 1,16,56.

“Vsi so bili na tekmovanju zadovoljni in si obljubili še resnejše delo za vnaprej.  In komaj čakajo naslednjih tekmovan. Eno so že imeli isti dan, ko so proileteli iz Pariza – na reki, kjer so v glavnem ponovili svoje dobre rezultate. Tjaša jih je celo izboljšala. To kaže na njihovo neustaljivo moč in željo po plavanju, druženju,” je sklenila Katarina Praznik.

 

Print Friendly, PDF & Email