S slavnostno prireditvijo v Domu kulture Kamnik se je sklenilo obeleževanje 70-letnici Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (Cirius). Kot je v v svojem nagovoru poudaril kamniški župan Marjan Šarec, je Kamnik tudi zaradi Ciriusa bogatejši. “Kamnik bogatite s svojo drugačnostjo, s svojim razumevanjem sveta in s svojim kazanjem poti, kako lahko kljub svojim omejitvam človek veliko doseže,” je povedal Šarec.

Zgled celotni družbi

Dodal je, da imajo v Ciriusu ogromno potencialov, ogromno talentov in da bi bilo brez njih v Kamniku dolgočasno, “predvsem pa se ne bi zavedali, kaj pomeni pomoč sočloveku in kaj pomeni vztrajnost, včasih tudi trma”. Direktor Ciriusa Goran Pavlič je spomnil, da je bil pred desetletji, ko je nastajal njihov zavod, svet bistveno drugačen, kot je danes. “Bilo je takoj po drugi svetovni vojni, ko je bilo na voljo malo denarja, primanjkovalo pa je tudi vse drugih dobrin.”

“Zavod se je kljub temu razvijal in svet se je spreminjal. Vse manj smo govorili o izključenosti ljudi s posebnimi potrebami, vse bolj jasno je postajalo, da je vsak človek drugačen in da vsako zasluži kakovostno življenje v krogu drugih ljudi, namesto na robu družbe ali v samoti lastnega doma,” je poudaril. Danes je po njegovih besedah Cirius svetel, velik, sodoben zavod, ki daje s svojim delovanjem zgled celotni družbi.

Kulturni program, v katerem so nastopili gojenci Ciriusa in učenci Glasbene šole Kamnik, je povezoval Peter Poles. Svoje je dodal tudi raper Trkaj, za žogo pa sta se odru zapeljala košarkarja na vozičkih Milan Slapničar in Haris Kuduzovič.

Več kot 220 otrok in mladostnikov

Cirius je osrednja državna izobraževalno rehabilitacijska ustanova za otroke in mladostnike z gibalno oviranostjo, dolgotrajnimi boleznimi in drugimi vrstami težav, ki jih imajo otroci s posebnimi potrebami. Trenutno je vanjo vključenih 220 otrok in mladostnikov, za izvajanje vseh programov pa skrbi več kot 230 zaposlenih.

Jubilej so v Ciriusu obeležili tudi z dnevom odprtih vrat, mednarodno fotografsko razstavo Ljubezen do drugačnosti v državnem zboru, ki so jo pripravili skupaj s Fotografskim društvom Janez Puhar Kranj, in strokovnim simpozijem na temo Inkluzija otrok s posebnimi potrebami – za družbeno pravičnost v Ljubljani.

Ponos in zadovoljstvo

“Vsi, ki so prišli v kulturni dom, so videli čudovito prireditev. Sedanji in bivši učenci so pripravili odlične točke, najbolj pa je seveda navdušil košarkarski dvoboj dveh naših reprezentantov. Cel večer je bilo moč občutiti ogromno ponosa in zadovoljstva, kar me zelo veseli. Čestitam vsem sodelujočim. Vse čestitke tudi CIRIUS Kamniku za častitljivih 70 let. Opravljali so in še opravljajo super delo in upajmo, da se bodo naše skupne poti v prihodnosti še čim večkrat srečale,” je ob tem dogodku povedal Jakob Škantelj, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite. Dogodka se je udeležila tudi Jana Čander, strokovna sodelavka ZŠIS-POK.

Print Friendly, PDF & Email