Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite nadaljuje s projektom Paraolimpijski šolski dan, ki nosi moto »Kdor se igra, se rad ima«. Tokrat smo gostovali na Osnovni šoli Primoža Trubarja v Laškem. Otroci so se s pomočjo animatorjev spoznali z različnimi panogami paraolimpijskega športa, prek videa in fotografij pa so se pobližje seznanili z organizacijo in potekom paraolimpijskih iger.

S projektom PŠD želimo:

1. seznaniti javnost z uspehi športnikov paraolimpijcev
2. motivirati otroke invalide in njihove starše za bavljenje s športom, ob tem pa želimo vzpodbuditi še več tolerance celotne družbe ter pripomoči k rušenje ovir med osebami z in brez invalidnosti.

Meje višje, kot si predstavljamo

Marko Sajko, ravnatelj Osnovne šole Primoža Trubarja:
»Tak dan nam pomeni veliko. Prav je, da se o tem govori in da se invalidov (športnikov) ne postavlja na obrobje. Kot pravijo sami, s tem je treba živeti. Tudi mi mamo nekaj učencev, ki so invalidi, pa so velo vključeni. Fino za vse je, da taka zadeva funkcionira. Lani sem imel priložnost, da sem spoznal Gala Jakiča. Aktivnosti, ki jih izvaja, so izjemne. Verjamem, da s tem sodi v samo »špico«. Prepričan pa sem, da invalidi sami vedo, kje so njihove meje, ki so precej višje, kot si mi lahko predstavljamo!«

Razbijati stereotipe

»Pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite smo zelo veseli velikega odziva s strani šol, da se jim predstavi projekt Paraolimpijskega športnega dneva, pozitivno sprejet. Kajti tako se lahko osnovnošolski otroci direktno srečajo z našimi vrhunskimi športniki invalidi, ki dosegajo odmevne rezultate tudi na mednarodnem nivoju. Verjamemo, da s tovrstnimi projekti podiramo stereotipe, da je šport invalidov le rekreacija, saj skozi življenjsko zgodbo, ki jo predstavljajo naši športniki invalidi izvemo, da je potrebno za rezultate trdo garati se odrekati in svoj življenjski slog popolnoma podrediti športu. Na tem mestu bi se radi zahvalili za sodelovanje vsem šolam, učencem, prostovoljcem in našim športnikom, ki z vzajemnim sodelovanje oblikujejo čudovito športno dopoldne. Za podporo se zahvaljujemo našemu generalnemu pokrovitelju – Zavarovalnici Triglav, financerjem in medijem, ki medijsko pokrivajo posamezni dogodek,« ob tej priložnosti pove Primož Jeralič, uspešen parakolesar in strokovni sodelavec ZSIS-POK.

Print Friendly, PDF & Email