Za nami je še eno uspešno leto, ki so ga obeležile naše športnice, športniki in ekipe. Njihove uspehe in dosežke smo nagradili danes v Ljubljani, kjer je potekala zdaj že tradicionalna prireditev Invalid športnik leta 2015.

Francek Gorazd Tirsek - Nani and Anja Drev during Slovenian Disabled Sports personality of the year 2015 event, on December 8, 2015 in Austria Trend Hotel, Ljubljana, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Franček Gorazd Tiršek in Anja Drev (foto: Vid Ponikvar)

Poklon ministrice

Uvodoma sta zbrane nagovorila predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja Damijan Lazar in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, vse navzoče je pozdravila tudi dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport:
»Moj iskren poklon vsem športnicam in športnikom ter trenerjem in strokovnim službam, ki tako ali drugače soustvarjajo šport invalidov. Mali princ je rekel, da je treba gledati s srcem, če želimo videti. Vi, ki ste tu, pa ne le da gledate s srcem, vi se s srcem tudi borite.«

Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Zveze športnih zvez:
»Vesel sem, ker smo v preteklih letih naredili kar nekaj korakov pri zbliževanju in sodelovanju naših dveh organizacij. Veseli tudi dejstvo, da dobro sodelujemo pri pripravi Zakona v športu, tu polagam veliko upov v dvojec dr. Maja Makovec Brenčič in dr. Bora Štrumblja.«

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite Slovenije:
»Šport invalidov se razvija. Kljub omejenim finančnim sredstvom naše športnice in športniki dosegajo vrhunske in odmevne rezultate. Naša naloga je, da vsem zagotovimo optimalne pogoje za leto 2016, ki bo v znamenju paraolimpijskih iger v Riu. Z našimi podporniki nam bo lažje. Na tem mestu izrekam iskrene čestitke in zahvalo vsem športnicam športnikom, trenerjem in strokovnim službam. V upanju, da bomo v letu 2016 še uspešnejši!«

Anja Drev in Gorazd Franček Tiršek

Potem smo šli od besed  k dejanjem. Športnica leta je postala 18-letna gluha smučarka Anja Drev, ki je po sušnem obdobju po 12 letih na zimski olimpijadi za gluhe športnike v Rusiji letos marca osvojila bronasto medaljo v smuku. Anja se  je v preteklosti velikokrat dokazala, da lahko računamo nanjo. Nedvomno je pred njo še bogata športna kariera. Športnik leta je postal strelec Franček Gorazd Tiršek, ki je že dolgo časa znano ime v športnih krogih, pa tudi širša javnost ga dodobra pozna. Vse od vključitve v reprezentanco leta 2007 se z vsakega velikega tekmovanja vrača s posamično ali ekipno medaljo. Letos je nastopil na treh tekmah svetovnega pokala – v Osijeku – Hrvaška, v Sidneyju – Avstralija in Fort Beningu – ZDA in osvojil po eno prvo, drugo in tretje mesto v svoji kategoriji. Kot rečeno pa ima že tudi paraolimpijsko kvoto za Rio – 2016.  Nani – kot ga kličejo prijatelji in sotekmovalci, pa je obranil naslov dvakratnega državnega prvaka s standardno in serijsko puško za leto 2015.

Nagrado sta prejela iz rok Bogdana Gabrovca in Damijana Lazarja.

Odbojkarice in slepi in slabovidni kegljači

Najboljša ženska ekipa leta 2015 je postala odbojkarska reprezentanca, ki je na domačem evropskem prvenstvu zasedla 3. mesto. Najboljša moška ekipa za leto 2015 pa je moštvo slepih in slabovidnih kegljačev, ki so na svetovnem prvenstvu zasedli 2. mesto. Priznanji sta jim podelila Jernej Osterman, direktor Austria Trend Hotela, ter Luka Pušnik, direktor korporativnega komuniciranja v Zavarovalnici Triglav.

Pred razglasitvijo najboljših ekip, športnice in športnika, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite je dvorana zaploskala in vstala v čast Mateji Pintar, ki je pred tedni sklenila bogato športno pot. Ob tej priložnosti se ji je za njen doprinos zahvalila tudi Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite.

Evropske igre mladih v Varaždinu in igre Specialne olimpiade

Bronaste znake Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja za tekmovalne dosežke v letu 2015 so prejeli Alen Kobilica s spremljevalcema Mitjo Morijem ter Jaroslavom Jankovičem ter Alenov trener Grega Nahtigal, atlet Tadej Enci in njegova trenerka Petra Poznič, ženska odbojkarska reprezentanca v postavi Lena Gabršček, Senta Jeler, Nadja Ovčjak, Regina Terbuc Roudi, Marina Cencelj, Jasmina Zbil, Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Bogomirca Jakin in Jana Ferjan ter trenerja Simon Božič in Branko Mihorko, strelska reprezentanca (Gorazd Franček Tiršek, Damjan Pavlin, Franc Pinter, Veselka Pevec in trenerski dvojec Polonca Sladič & Aleš Kosmač), plesni par Barbara Šamperl & Klemen Pirman s trenerjem Andrejem Novotyjem.

Evropski paraolimpijski komite in Hrvaški paraolimpijski komite sta v letu 2015 skupaj organizirala prve evropske igre mladih v Varaždinu. To je bila največja tekma za mlade športnike invalide v iztekajočem se letu.  Na evropskih igrah mladih v Varaždinu, ki je potekalo v juliju, so lahko nastopili športniki stari do 20 let. Za doseženo 1., 2. in 3. mesto bronasto priznanje dobijo tudi plavalci Ema Masterl, Jaka Gimpelj, Julijan Janez Križaj, Patrik Jagodic, Maruša Golčer, Miha Štefanič, Maj Režman in Aleš Breznik, atletinja Tanja Glušič ter trenerji Tatjana Lapuh, Nejc Lovšin, Katarina Praznik, Dragana Sterdjević, Matej Globočnik, Jana Čander in Marjan Glušič.  Slovenija je bila z udeležbo 15 mladih športnikov invalidov (10 plavalcev, 4 boccarji in ena atletinja) zelo uspešna. Letošnje največje športno tekmovanje specialnih olimpijcev so bile Poletne svetovne igre, ki jih je gostil razvpiti Los Angeles. Slovenski specialci so se okitili kar 26-krat, od tega 8-krat z zlato in po 9-krat s srebrno in bronasto medaljo. Holivudsko mesto je ponudilo tudi številna doživetja, zaradi katerih bo dogodek ostal v lepem spominu vseh 24 športnikov.

Bronast znak so tako prejeli plavalci Anita Močnik, Damjan Gerič, Ema Škrlj, Žiga Kos, kolesarja Jan Lukanič in Veronika Verboten, atleti Bine Koren, Martin Dernovšek, Neža Perdih, Vanja Zelenik, balinarja  Božidar Lušina in Brigita Grom, namiznotenisača Franja Pšeničnik in Matej Sirk, judoistka Katarina Šimbera, nogometna ekipa Marko Maurovič, Denis Huber, Boštjan Pipan, Darko Plešnik, Silvo Glazer, Mitja Cokan, Branko Glavač, Aleš Donau. Nagrado so prejeli tudi trenerji Irena Kneževič, Nataša Lačen. Branko Štetner, Alojzij Adamič, Sebastjan Koželj, Viktorija Pečnik Oblak, Suzana Bohorč, Zvonko Zajko Valdhuber, Franc Forstner in vodja odprava Ljubomir Miličević.

Bronaste znake so podeljevali Igor Malič, dolgoletni sekretar Zveze za šport invalidov Slovenije– Paraolimpijskega komiteja, Branko Mihorko, večkratni vodja paraolimpijske delegacije reprezentance Slovenije, generalni  direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča  mag. Robert Cugelj ter dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in Goran Pavlič, direktor Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje.

Srebrni in zlati znaki

V Rakovnicah na Slovaškem je maja potekalo svetovno prvenstvo za slepe in slabovidne kegljače. V konkurenci 108 –mih tekmovalk in tekmovalcev iz devetih držav je reprezentanca Slovenije osvojila 2. mesto v ekipni konkurenci. Sicer pa so naši kegljači že tradicionalno dobri. Za doseženo 2. mesto v ekipni konkurenci srebrni znak prejmejo Tomaž Furlan, Marjan Žalar, Mitja Žalar, Safet Baltič, Jakob Vodušek, Miro Rus, Darjo Vogrič, Jože Lampe, Igor Žagar in Marija Fras. Enako priznanje je pripadlo tudi trenerskem dvojcu Silvi Fleischman&Franci Pirc. Prejemnik srebrnega znaka, Mitja Osolnik je v konkurenci posameznikov v kategoriji B1 osvojil odlično 3. mesto in tako Sloveniji po dolgem sušnem obdobju priboril bronasto medaljo, ki sveti kot zlato. Na prireditvi Invalid športnik leta 2015, Mitja ni bil omenje temveč Igor Žagar za kar se mu strokovna služba javno opravičuje. Za osvojeno 3. mesto na zimskih olimpijskih igrah gluhih je zlati znak ZSIS-POK prejela Anja Drev, nagrajen pa je bil tudi njen trener Drago Drev.

Srebrne in zlate znake sta podelila strokovna direktorica URI – SOČA, prof. dr. Helena Burger in dr. Boro Štrumbelj, direktor direktorata za šport na MIZŠ.

Za mladega asa

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite je podelila priznanje za najbolj perspektivnega mladega športnika. Prejel ga je nadarjeni plavalec Patrik Jagodic, ki je zelo aktiven na športnem področju, ker ima zelo rad plavanje. Lani marca  se je včlanil v plavalni klub Gorenjska banka v Radovljici, kjer aktivno trenira pod vodstvom Mateja Globočnika. V letošnjem letu se je udeležil evropskih para iger mladih v Varaždinu, kjer je že dosegel eno prvo in tri druga mesta v svoji kategoriji. Priznanje je šlo Jagodicu iz rok strokovne direktorice URI – SOČA, prof. dr. Helene Burger in dr. Bora Štrumbelj, direktorja direktorata za šport na MIZŠ.

Za prijeten spremljevalni program sta poskrbela Klemen Peternel in Senta Mavsar Štern, prireditev je povezovala Sabina Gosenca.

Print Friendly, PDF & Email