Slovenski športniki paraolimpijci so upravičeno ponos naše družbe in države. Tudi o tem se je danes govorilo na Osnovni šoli Mokronog, ki je gostila Paraolimpijski šolski dan.

Promocija športa invalidov

Gre za projekt Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, ki nadaljuje z obiski na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. V želji po sistemski spremembi percepcije in senzibilnost do športa invalidov. Cilj projekta je promocija športa invalidov med otroki, vključevanje otrok z motnjami v razvoju v športne aktivnosti ter vzgoja novih generacij, kjer invalidi ne bodo več izolirana socialna skupina.

Po celi Sloveniji

Prvi paraolimpijski šolski dan smo letos uspešno organizirali na Osnovni šoli Vita Kraigherja v Ljubljani, minuli mesec smo bili v Kranju, Laškem in v Kopru. Tokrat so nas lepo in toplo sprejeli na Dolenjskem. Paraolimpijske izkušnje športa invalidov so z učenkami in učenci delili Gal Jakič in košarkarji Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Zvonka Kostrevc, ravnateljica OŠ Mokronog:
„Danes je bil v OŠ Mokronog prav poseben dan, saj so učenci spoznali paraolimpijske športe, uspešne športnike invalide ter se preizkusili v posameznih športnih panogah. Seznanili so se z drugačnostjo in bili navdušeni nad voljo in  vztrajnostjo invalidov športnikov.  Upam, da bodo učence te življenjske zgodbe obogatile in spodbujale pri premagovanju njihovih vsakodnevnih težav.

Gal Jakič, koordinator projekta Paraolimpijski dan:
„Zelo smo hvaležni, ker smo lahko s športom invalidov seznanili otroke iz Mokronoga, s tem pa smo na naš zemljevid ozaveščanja dodali še eno regijo. Veseli smo, ker so se tudi danes učenke in učenci tako dobro odzvali, po našem paraolimpijskem dnevu pa je vsem športu invalidov še bližje. Na tem mestu se še enkrat zahvaljujem OŠ Mokronog in ravnateljici Zvonki Kostrevc, županu občine Mokronog Trebelno Antonu Mavru ter vsem, ki so pomagali, da smo pripeljali Paraolimpijski dan v Mokronog. Hvala tudi Zavarovalnici Triglav, ki podpira naš projekt.“

Še v Ljubljano

Paraolimpijski šolski dnevi že potekajo po desetih evropskih državah. Na Hrvaškem program izvajajo že štiri leta, v tem času se je več kot 52.000 na 120 šolah seznanilo s paraolimpizmom. Letošnje koledarsko leto bomo sklenili v sredo, 23.12., v Ljubljani na Osnovni šoli Vodmat, kjer bo mlade s svojo paraolimpijsko izkušnjo seznanil vrhunski kolesar Primož Jeralič.

Print Friendly, PDF & Email