Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede bo med 17. in 23. marcem igrala na turnirju svetovnega pokala na Kitajskem. Tekmovanje gosti mesto Anji. Ekipa odhaja na Kitajsko v soboto zjutraj, v četrtek pa bo znana zasedba, s katero se bo selektor Simon Božič podal v boj za paraolimpijsko vozovnico. „Imamo precej težav s poškodbami, kljub temu pa verjamem, da bomo potovali v Azijo v najboljši postavi,“ pravi Božič.

1211_odbojka_03

Tekme Slovenije na svetovnem pokalu 2016:
(ure v so lokalnem času; CET+8)

17.3.
Slovenija – Italija (12.00)

18.3.
Slovenija – Nizozemska (10.30)

19.3.
Slovenija – Rusija (10.30)

20.3.
Slovenija – Japonska (10.30)

21.3.
Slovenija – Egipt (16.00)

23.3.
tekma za 1. mesto (11.00)

Kdo so naše tekmice?

Nasprotnice Slovenk, ki jih bo tudi na turnirju v Anji vodil selektor Simon Božič, bodo Italija, Nizozemska, Rusija, Japonska in Egipt. Organizatorji so v to skupino dali vse ekipe, ki se še borijo za eno preostalo evropsko vozovnico.

Razumna odločitev

„Dolgo časa nismo imeli informacij, kdo bodo naši nasprotniki in kakšen bo sistem na turnirju. Prvotno je bilo predvideno, da se bodo reprezentance, ki še nimajo olimpijske norme, na svetovnem pokalu vseeno merile s tistimi ekipami, ki imajo nastop v Riu de Janeiru že zagotovljen. Tega si nismo želeli, prav tako tudi ne druge države, ki bodo nastopile v kvalifikacijah in na to smo ves čas opozarjali. Na srečo se je mednarodna zveza vendarle odločila, da bodo v isti skupini tekmovale le države, ki se potegujejo za olimpijsko vozovnico. To je edino prav in pošteno,“ je povedal Simon Božič.

:: Prispevek TV Slovenija pred odhodom odbojkaric na Kitajsko

Ob bok Rusiji in Nizozemski

V predtekmovanju bo Slovenija odigrala pet tekem. Ob prvo in drugouvrščena ekipa pa bosta med seboj odigrali še finale, ki bo zmagovalca popeljalo na olimpijske igre. Najbolj nevarna je zagotovo Rusija, ki si bo poskušala zalizati rane z lanskega evropskega prvenstva v Podčetrtku, kjer so Rusinje v polfinalu izgubile z Ukrajino. Zelo dobro reprezentanco ima Nizozemska, vse močnejša je tudi Italija, ki je sicer bolj novinka v odbojki sede, a bo na klasifikacijo pripeljala kar šest novih igralk. Z Japonkami smo se v preteklih letih pomerili že večkrat in redno zmagovali, Egipt pa je druga najmočnejša ekipa z afriškega kontinenta. Prva je Ruanda, s katero smo lani odigrali nekaj prijateljskih tekem, tako da približno vemo, za kakšno kakovostno raven gre. Osebno bi našo reprezentanco postavil ob bok Rusiji in Nizozemski, a le, v kolikor bomo na Kitajsko odpotovali v polni zasedbi, je nasprotnike v boju za olimpijsko normo ocenil Božič.

Šport, ki se razvija

„Svojo kakovost smo v preteklosti že večkrat pokazali in jo bomo zagotovo tudi še v prihodnosti. Odbojka sede se v Sloveniji vse bolj razvija, vse več je zanimanja za ta šport, dobili smo nove igralke in lahko rečem, da imamo ekipo za prihodnost pravzaprav že pripravljeno. In te prihodnosti se zelo veselim. Prepričan sem, da bomo tudi v naslednjem olimpijskem ciklusu v evropski pa tudi svetovni odbojki sede igrali vidno vlogo. Če pa nam to uspe že tokrat pa bom seveda presrečen,“ je pred odhodom v Azijo dejal Simon Božič.

Print Friendly, PDF & Email