Slovenski atlet Tadej Enci je v poljskem Torunu na evropskem dvoranskem prvenstvu gluhih in naglušnih v teku na 400 metrov osvojil zlato medaljo z novim osebnim rekordom 48,98, drugi je bil Rus Viktor Oblomkov (50,73), tretji pa Turek Yasin Suezen (50,82). Enci je član AK Velenje, njegov trener je Gregor Doberšek.


Tadej Enci:
“Zelo sem vesel, da mi je v dvorani uspelo odteči osebni rekord, še bolj pa sem se seveda razveselil zlate medalje, ki sem jo pritekel za Slovenijo. Uvrstitev in sam rezultat je velika motivacija za poletno sezono, v kateri pa je na prvem mestu tek pod 49 sekund in uvrstitev v reprezentanco med slišečimi (4x400m). Dogajanje pred današnjim štartom me je sprva precej zmedlo, kasneje pa še dodatno motiviralo. Reprezentanca Rusije in Turčije je namreč s svojim močnim vplivom kar dvakrat vplivala na spremembo določitev štartne steze izven IAAF pravil, da bi svojim atletom omogočila boljše izhodišče, kljub temu da sem v kvalifikacijah dosegel najboljši čas. Trener mi je v zadnjem trenutku rekel, da me lahko dajo tudi na 7. stezo, ki je  seveda ni, pa bom kljub temu  dovolj močan da jih premagam! 🙂 Od vsega razburjenja in adrenalina sem bil izredno motiviran in v cilju začutil, da bi lahko dosegel še boljši čas. Sedaj  bom najprej malo proslavil, nato me čaka nekaj študijskih obveznosti, čez teden dni pa bom že ponovno v polnem treningu. Konec meseca aprila pa me čaka 14 dni napornih priprav v Puli.”

Gregor Doberšek, trener:
“Zlata medalja, predvsem pa rezultat, je tudi mene zelo razveselila in poplačala trud za vso vloženo delo. Sam sem sicer mnenja, da je Tadej bil sposoben teči pod 49.50, vendar se na prvenstvih teče na medaljo in ne rezultat, zato je bila taktika samega teka podrejena predvsem osvojitvi medalje. Že na samih kvalifikacijah je Tadej izkusil vse slabosti in loterijo teka na 400m v dvorani, kjer tekmovalci po 150m zapustijo svoje steze, na kar se ga ves čas opozarjal. Domači tekmovalec ga je namreč pri vhodu v tretjo krivino želel izriniti iz steze, ampak se mu Tadej ni pustil. Cilj poletne sezone je tek pod 49 sekund in uvrstitev v reprezentanco slišečih. Tadej je izredno motiviran in discipliniran, predvsem pa je še mlad in nova zvezda gluhih športnikov Slovenije. Saj veste: atletika je pač kraljica Športa, saj je najbolj globalna in je zato v njej največja konkurenca. Pa naj zadnji stavek ne zveni samovšečno, ampak naj bo spodbuda tudi za vse druge športnike, rekreativce in ljudi s pozitivno energijo in zdravim preživljanjem prostega  časa.“

Slovenski atlet Tadej Enci je na evropskem prvenstvu gluhih in naglušnih na Poljskem osvojil bron na 400 m. Evropski prvak je postal Ukrajinec Dmitrij Radenko (48,59), drugi je bil njegov rojak Sergij Drač (49,29), Enci je z 49,32 postavil osebni rekord.

Print Friendly, PDF & Email