Darko Đurić, plavalec, ki bo na paraolimpijskih igrah v Riu eden glavnih slovenskih adutov za najvišja mesta, je prejšnji teden zelo uspešno nastopal na evropskem prvenstvu v plavanju za invalide. Na portugalski Madeiri je osvojil srebrno in bronasto medaljo.

“Veseli smo, ker je Darko tako uspešen. Vidi se, da s trenerjem Alenom Kramarjem delata dobro. Na tem mestu bi se rad zahvalil Zavarovalnici Triglav in Lidlu Slovenija, ki omogočata dobre priprave in kvalitetne treninge našim športnicam in športnikom,” je po povratku Đurića povedal Damijan Lazar, predsednik ZSIS-POK.

WR9M9354

Strnil vtise

Đurić je bil srebrn na 100 m prosto in bronast na 200 metrov prosto, na 50 m prosto pa je bil peti. Danes je na novinarski konferenci v Ljubljani po vrnitvi domov strnil vtise z zadnjega večjega tekmovanja pred Riom. Predvsem je vesel, ker je ugotovil, da je v dobri formi in na dobri poti, se pa zaveda, da ga čaka še veliko dela do septembrskih iger.

“Ti medalji sta dokaz, da sem v stiku s konkurenco, z najboljšimi, in da lahko zelo optimistično gledam v Rio,” je dejal Đurić. “Vedel sem, da sem zelo dobro pripravljen. Na zadnjih tekmah sem na 200 metrov vedno nekaj ‘zamočil’, ali sem zamudil obrat ali sem spustil tempo. Zdaj sem odplaval tako, kot mi je trener naročil in rezultat je tukaj,” je bil zadovoljen po dobro opravljenem nastopu na daljši razdalji.

“Zdaj imam pester program, čaka me še ena močna tekma, potem enotedenske priprave, pa nekaj manjših tekmovanj … predvsem pa seveda treningi, treningi, treningi. V Berlinu bo še zelo močan miting in mogoče se bo tam pojavil še kdo,” pravi Đurić.

:: Fotogalerija (foto: Blaž Uršič/ZSIS-POK)

Tudi njegov trener Alen Kramar je bil zadovoljen z doslej opravljenim. “Evropsko prvenstvo je bilo ena stopnica, preverjanje forme pred Riom. Začela sva s tekmo v Eindhovnu, kjer je šel počasi navzgor. V Funchalu pa je kazalo zelo lepo, če ne bo kakšnih poškodb in težav, bomo skušali priti čim višje,” pravi Đurićev trener.

WR9M9518

Večji pomen bron

“Resda ima srebrno in bronasto, a meni več pomeni daljša razdalja z odličnim rezultatom. Pomembno je delati na vzdržljivosti, potem pa se doda samo še nekaj hitrosti,” pravi trener Kramar.

V Riu pričakuje podobno konkurenco kot v Funchalu, ob evropskih tekmovalcih še enega Korejca in Mehičana. “Igre so že zelo pred vrati, še dvakrat greva na priprave, potem še na tekmo v Berlinu, potem pa domače priprave in odhod na igre,” trener opozarja, da se paraolimpijski Rio, čeprav bodo igre šele septembra, hitro bliža.

Ronaldov muzej

Plavalec in njegova mini ekipa pa so v Funchalu vendarle našli tudi nekaj trenutkov za neplavalno udejstvovanje. Pravzaprav sta se ga udeležila le Đurić in fizioterapevt Dejan Kičin Stare, trener Kramar pa je povabilo odločno zavrnil. Prva dva sta šla namreč v muzej portugalskega nogometnega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki je doma na Madeiri, se pa Đurić zdaj zaveda posledic tega dejanja. “Z maserjem sva šla pogledat muzej Ronalda, mojemu trenerju, ki je goreč navijač Barcelone, pa sva kupila podpisano kartico. Zdaj sem si skopal zelo globoko luknjo do Ria, kjer bom trpel na treningih,” je v šali dejal Đurić, zapisali pa so pri Slovenski tiskovni agenciji STA.

Print Friendly, PDF & Email