Od petka do nedelje bo v Belgiji v mestu Oostende potekala 2. tekma svetovnega pokala v parakolesarstvu. 1. letošnja tekma se je odvijala v Južni Afriki, kamor naša reprezentanca tokrat ni potovala.

130519_kolesarstvo

Izobraževanje za klasifikatorja

„Na startu pričakujemo zelo močno konkurenco, saj smo v sezoni paraolimpijskih iger. Približno 300 tekmovalk in tekmovalcev,“ pove trener Aleksej Dolinšek, ki je v Belgiji že nekaj dni. Udeležil se izobraževanja nacionalnih klasifikatorjev za parakolesarstvo, ki ga prireja UCI (mednarodna kolesarska zveza). „Vesel sem, ker mi je ZŠIS-POK omogočil udeležbo na seminarju, saj je izjemnega pomena, da nove športnike-invalide znamo dovolj dobro uvrstiti v športne kategorije še pred nastopom na prvih tekmovanjih,“ je dejal Dolinšek.

Danes zjutraj so z Letališča Jože Pučnik proti Belgiji odpotovali še Primož Jeralič (H5), David Kuster (C4) in Anka Vesel (H3). Popoldan bodo opravili uradni trening na progi, v petek sledi posamična vožnja na čas, v soboto in nedeljo pa cestne dirke po kategorijah. Vremenska napoved je tipično belgijska, torej kombinacija vseh letnih časov v enem dnevu.

„Naša pričakovanja so po nedavni poškodbi glavnega protagonista, potnika za Rio, Primoža Jeraliča, nekoliko nižja. Primož sicer po prometni nesreči, ko ga je med treningom zbil avto, dobro okreva. Slabše jo je odneslo kolo, ki je uničeno, zato sedaj vozi rezervno kolo, ki je precej slabše kvalitete in posledično počasnejše. David Kuster je v tem predtekmovalnem obdobju nekoliko spremenil trening, videli bomo, kaj to pomeni na tekmovanjih. Anka Vesel odhaja v Belgijo predvsem po nove tekmovalne izkušnje,“ je še dodal v svojo napoved trener Dolinšek.

Še nekaj besed o parakolesarstvu:
lotevajo se ga invalidi s štirimi različnimi telesnimi okvarami: slepi in slabovidni, športniki s cerebralno paralizo, športniki z amputiranimi udi ter športniki z okvaro hrbtenjače. Skupaj so razdeljeni v 14 funkcijskih kategorij za ženske in moške. Športni razredi pa se delijo na Handbike (kategorije H1 – H5, športniki z okvaro hrbtenjače), Trycycle (T1 – T2, športniki z nevrološkimi okvarami ali poškodbami glave), Cycling (C1 – C5, športniki z nevrološkimi okvarami in amputiranimi udi) in Tandem (Tandem B; slepi in slabovidni z videčim neinvalidom).

Print Friendly, PDF & Email