V ljubljanskem parku Tivoli je bilo v petek popoldne še bolj živahno kot običajno. Slovenski športniki invalidi so na prireditvi ParaFest pokazali pripravljenost pred paraolimpijskimi igrami v Riu in se tudi predstavili ljubiteljem športa. Dogodek se je končal v bližnjem bazenu s promocijsko tekmo med Darkom Đurićem in Emilom Tahirovičem.

WR9M3940

Tudi vreme

ParaFest, kot so predstavitev športa invalidov poimenovali pri krovni zvezi ZŠIS POK, je potekal med 16. in 19. uro, premiera predstavitve športa invalidov v takšni obliki pa je bila nadvse uspešna. Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite je ParaFest sicer sprva načrtovala pred dvema tednoma, ko bi tudi zaznamovali sto dni do začetka iger, a je slabo vreme preprečilo izvedbo. Tokrat je bilo vreme zelo ugodno za takšne dogodke, tako da so se ob živahnem dogajanju ustavili tudi številni sprehajalci v Tivoliju.

:: Fotogalerija iz Park Tivoli

Od 23 športnih panog, kolikor jih bo na sporedu v Riu, bodo slovenski paraolimpijci merili moči v petih – atletiki, plavanju, strelstvu, parakolesarstvu in parakajaku.

Povečati prepoznavnost

“Delali smo že predstavitve kot paraolimpijske športne dneve. V tej obliki pa je to prvič. Predstavljamo paraolimpijske potnike in na ta način si želimo dvigniti prepoznavnost in dvigniti šport invalidov. Z odzivi smo zadovoljni, poligon živi. Naš namen je, da se tudi otroci preizkusijo, pa tudi, da lahko starši vidijo lepote športa invalidov. Pa tudi naši športniki lahko tako nekaj vrnejo družbi,” je dogajanje strnil predsednik zveze Damijan Lazar.

Ljubitelji športa so lahko spoznali, kakšne so specifike teh športov: kako je možno na kolesu uporabljati le roke in doseči hitrost 60 km/h (najprej sta se na kolesih potila parakolesarja David Kuster in Primož Jeralič, pozneje pa so se lahko preizkusili tudi obiskovalci), ali kako poteka tek za slepe tekače s spremljevalcem, s katerim sta povezana s trakom – obiskovalcem so za boljšo ponazoritev razmer prekrili oči.

Preizkusili rekvizite

Lahko pa so tudi preizkusili poseben atletski stol Henrika Planka, paraolimpijca, ki je ponujal možnost suvanja krogle. Strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter pa sta tokrat za spremembo streljala s puškami z laserskimi merilniki, seveda so se lahko o tem, kako natančni so, prepričali tudi obiskovalci.

Na ZŠIS POK poudarjajo, da je program ParaFesta namenjen vsem, starim in mladim. Generalni partner Zavarovalnica Triglav organiziral tudi otroški zabavni kotiček, Lidl Slovenija pa vabi na ogled fotografske razstave (avtorja Nejca Balantiča) paraolimpijskih športov, krovna zveza pa je vesela predvsem možnosti za pridobitev oziroma predstavitev svojega delovanja mladim invalidom, ki doslej še niso poznali te možnosti.

Vrhunec festivala pa je sledil ob koncu popoldneva, ko se je dogajanje preselilo v bazenu Tivoli. Paraolimpijec Darko Đurić, ki je sredi priprav na Rio, ter nekdanji olimpijec Emil Tahirovič sta se pomerila v promocijski tekmi na 50 metrov prosto.

Zvezali noge

Tahiroviču so, da je bil boj pošten in izenačen, zvezali nogi, uporabljal pa je le eno roko; zanimivo tekmo so morali, ker je prvič startna piščalka zatajila, ponoviti – Đurić je sicer začel izjemno resno in ga je šele po obratu ustavil kar Tahirovič -, ob ponovljenem poskusu pa je bil boj precej izenačen, tako da so, ker fotofiniša ni bilo, za zmagovalca na koncu razglasili kar oba.

“Na tekmi sem tako plaval prvič, s treningov pa sem tega vajen in mi ni tuje, tako da to ni bila težava. Vedno ponavljam, da spoštujem te ljudi, ki so večji borci kot mi vsi, ki nimamo teh težav. Bilo mi je v čas plavati z njim, vesel sem, da sem enkrat videl, kakšna hitrost je to. Zadovoljen sem, tudi zato, ker je bil tudi on. Med športniki in parašportniki ni nobene razlike, le to, da so oni gibalno ovirani. Truda morajo vložiti toliko kot vsi, garajo in se marsičemu odrekajo,” je po tekmi o novem izzivu in športu invalidov dejal Tahirovič.

“Emil Tahirovič je bil zelo zanimiv tekmec. Spomnim se svojih začetkov, ko sem te plavalce gledal po televiziji in sem bil tudi zaradi njih bolj motiviran. Organizatorji današnjega dogodka so naju povabili k sodelovanju, oba sva se z veseljem odzvala, bil je zelo zanimiv obračun. Na koncu sem videl, da je v mojem dosegu in sem poskušal pospešiti, to je vedno dobro, da imaš nekoga zraven, da se še bolj potrudiš,” pa je dejal Đurić.

Dogodek je sodil tudi v sklop projekta Aktivni, zdravi, zadovoljni.

AZZ-A4-header

Print Friendly, PDF & Email