V prihodnjih dneh, točneje do 30. junija, bo znana dokončna sestava slovenske delegacije za paraolimpijske igre v Riu. Največ neznank je pri atletih, kjer se s potjo v Rio spogledujejo trije – metalec diska Henrik Plank, slepi maratonec Sandi Novak in slepa skakalka v daljino Jana Führer. Najbližje Riu je v tem hipu Plank, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu sredi junija v Italiji zasedel 5. mesto v svoji kategoriji.

Media day of ZSIS-POK with Henrik Plank and Jana Führer, candidates for Paralympic Games Rio 2016, on June 20, 2016 in Sentjur, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Pričakovano rekordno

Prav Planka in Führerjevo smo obiskali v ponedeljek v Šentjurju v sklopu akcije Treniraj z, s katero želi Zveza za šport invalidov Sloveniji Paraolimpijski komite še dodatno promovirati šport invalidov v okolju, kjer bivajo in vadijo naši vrhunski športniki. „Čakamo ta 30. junij, ko bo jasno, koliko kvot imamo. V glavi imam več scenarijev, a zdaj delamo kar po tistem, da gresta v Rio tako Jana kot Henrik. Popuščanja, pot smo začrtali,“ je jasen Luka Cmok, ki bdi nad obema, pri delu z Jano pa mu je v pomoč še trener Rok Novak. „Oba sta v Italiji dosegla osebna rekorda, kar smo glede na količino in kvaliteto treninga pričakovali. Jani je malce zmanjkalo za direktno kvalifikacijo. Mesec dni pljučnice ji je pobral preveč moči,“ je trener Cmok opozoril na smolo Jane Führer.

Trener Luka Cmok:

:: Fotogalerija iz Šentjurja

„Če mi bo bog dal, potem boš šel v Rio. S tem se ne obremenjujem. Če si priden, si ponavadi nagrajen. Tudi pred igrami v Pekingu leta 2008 je bilo tako. Prepričan sem, da se bo izšlo po mojih željah,“ pravi Plank, ki je v tem mesecu imel z ostalimi kandidati za paraolimpijske igre precej medijsko – promocijskih aktivnosti. Pravi, da raje vadi, kot pa stopi pred kamero, a se zaveda, da tudi to sodi v delokrog vrhunskega športnika.

Nabrati moči

„Zdaj bomo spet prijeli za železje in nabrali nekaj moči. Potem pa bo treba izpiliti tehniko, tu imam v primerjavi s konkurenco največ rezerv,“ pravi 41-letni Plank, ki se s športom bavi od leta 2000. Sprva je metal kroglo, kopje in disk. Potem se je specializiral za kopje, kjer ima v lasti še vedno evropski rekord. Zdaj meče disk. Leta 2014 je bil 3. na evropskem prvenstvu, lani pa 4. na svetovnem prvenstvu v Dohi. V dveh letih je naredil velik napredek – bron je leta 2014 dobil z metom 14.29, letošnje evropsko prvenstvo pa je sklenil z osebnim rekordom 15.50.

Henrik Plank:

„Bomo videli, kaj bo. Upam, da dober razplet in da bom potovala v Rio. Žal mi je, ker nisem izpolnila A norme,“ pa upanja na srečen razplet ne izgublja niti Jana, ki šele dobro leto načrtno trenira skok v daljino.

Jana Führer:

Jana in Henrik za zgled

„Henrik in Jana sta pokazatelj pravega športnega duha. Henrik je že več let aktiven atlet, ki beželi vrhunske rezultate. Jana želi po njegovi poti. Letos je imela smolo z boleznijo, a nanjo gre v prihodnje resno računati, da bo zasijala v najlepši luči!“ pa je k temu dodal še Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite. Podporo Jani in Henriku je v imenu Zavarovalnice Triglav, generalnega pokrovitelja ZSIS-POK, izrekel tudi Robert Kvar, vodja poslovne enote v Šentjurju.

Media day of ZSIS-POK with Henrik Plank and Jana Führer, candidates for Paralympic Games Rio 2016, on June 20, 2016 in Sentjur, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Damijan Lazar, predsednik ZSIS-POK:

V juliju bomo obiskali še Dejana Fabčiča, parakajakaša iz Nove Gorice.

Print Friendly, PDF & Email