Lidl Slovenija in Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) sta minuli četrtek, 14. 7. 2016, v Arboretumu Volčji potok pripravila navdihujoč večer s slovenskimi športniki invalidi in paraolimpijci ter odprtje fotografske razstave – Energija navdiha. Rdeča nit fotografske razstave, ki bo na odprta vse do 26. septembra 2016 v Arboretumu Volčji potok, so slovenski športniki invalidi in paraolimpijci, ki jih je v objektiv v zasebnem in športnem okolju ujel mlad in perspektiven fotograf Nejc Balantič. Dogodek pa je poskrbel tudi za presenečenje – ZŠIS-POK in Lidl Slovenija bosta mlademu športniku invalidu, perspektivnemu plavalcu Patriku Jagodicu, omogočila ogled Paraolimpijskih iger v Riu.

Več kot 200 gostov

Dogodek je potekal v sproščenem poletnem vzdušju, goste so v uvodnem delu nagovorili Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK, Gregor Kosi, generalni direktor Lidl Slovenija in dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, medtem ko je za glasbeno kuliso dogodka poskrbela Nina Pušlar. Na dogodku se je zbralo prek 200 gostov, ki so srčno pozdravili številne slovenske športnike invalide, med njimi tudi vse domače predstavnike na letošnjih paraolimpijskih igrah v brazilskem Riu.

K ustvarjanju razstave sta Lidl Slovenija in ZŠIS-POK povabila mladega perspektivnega fotografa Nejca Balantiča, ki je v letu 2015 prejel Lidlovo nagrado Ustvarimo boljši svet na fotografskem festivalu Slovenia Press Photo. Balantič je v fotografski objektiv ujel deset slovenskih paraolimpijcev, ki so na razstavi predstavljeni v dveh zgodbah – kot vrhunski športniki in kot posamezniki v svojem zasebnem življenju, kjer se posvečajo stvarem in ljudem, ki jim veliko pomenijo. Namen in cilj razstave je pokazati, kako močan navdih so slovenski paraolimpijski športniki in kakšen vzor ter zgled predstavljajo vsem nam.

Navdihujoče

Lidl Slovenija v letu 2016 deluje v znamenju navdiha, zato se letos še posebej ciljno povezuje in sodeluje z organizacijami in posamezniki, ki jih navdihujejo. Ni torej naključje, da so z letošnjim letom postali ponosni sponzor ZŠIS-POK. Prepoznali so navdihujoč trud športnic in športnikov invalidov, njihovih ekip in resno delo ZŠIS-POK. »Povezati se z organizacijo, kot je Zveza za šport invalidov, je bila zamisel, ki je takoj vzklila med nami. In to predvsem zaradi izjemnih in navdihujočih posameznikov, ki kljub navideznim preprekam, ki jim jih je postavilo življenje, premikajo meje v športu, nemalokrat celo v vrhunskem športu. To je navdih, s katerim se lahko zlahka poistovetimo in verjamemo, da lahko s svojim partnerstvom prispevamo k novim, neverjetnim dosežkom. Ponosni smo, da smo lahko del njihove zgodbe,«, je pojasnil v uvodnem delu dogodka Gregor Kosi, generalni direktor Lidl Slovenija.

:: Predstavitvena knjižnica razstave v Arboretumu Voljči Potok

Ob pozdravnem nagovoru tudi Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK, ni skrival svojega navdušenja, saj so v Lidlu Slovenija našli močnega, razumevajočega, strateškega in dolgoročnega partnerja ter sogovornika, s katerim bodo lahko športniki invalidi in slovenski paraolimpijci le še boljši. »Športniki invalidi s ponosom predstavljamo vizijo naših sponzorjev in se skupaj z njimi veselimo športnih uspehov. Prva velika priložnost, da se športniki invalidi predstavijo s svojimi odličnimi športnimi uspehi, bodo prav paraolimpijske igre v Riu,« je letošnje načrte slovenskih paraolimpijcev predstavil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Včerajšnjega dogodka se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, ki je v svojem nagovoru zbranim povedala: »S presežki, ki vas odlikujejo, s svojo srčnostjo in predanostjo ste naš navdih. Z vami smo tudi takrat, ko imate morda slab dan. Občudujemo to, da znate verjeti vase. Naučite teh vrlin tudi nas.«

ZŠIS in Lidl Slovenija sta poskrbela tudi za presenečenje, saj bosta mlademu in perspektivnemu športniku invalidu, 14-letnemu plavalcu Patriku Jagodicu, uresničila veliko željo in mu omogočila ogled slavnostnega dogodka ob odprtju in nekaj tekem na letošnjih paraolimpijskih igrah v Riu.

Razstava Energija navdiha bo obiskovalcem Arboretuma Volčji potok na voljo vse do 26. septembra 2016.

Avtor fotografij je Marko Pigac.

 

Print Friendly, PDF & Email