Med potniki na paraolimpijske igre v Rio, ki se bodo odvijale septembra po končanih olimpijskih igrah, bo tudi Dejan Fabčič. Zanj bo to že drugo največje tekmovanje za športnike invalide, zanimivo pa je, da je v Pekingu 2008 nastopal kot plavalec, zdaj se bo prvič preizkusil v parakajaku.

Sredi treninga

Fabčič se je v sklopu akcije Treniraj z, ki jo za boljšo predstavitev svojih članov pripravlja krovna organizacija za šport invalidov v Sloveniji ZŠIS-POK, predstavil v torek v Novi Gorici. Skupaj s Kajak klubom Soške Elektrarne je predstavil športne dosežke v letošnjem letu, predvsem pa seveda cilje in želje ter pripravljenost pred največjim izzivom leta, paraolimpijskimi igrami v Riu 2016.

“Pripravljenost še ni dobra, ker smo še sredi treninga in sem utrujen. Treniram pa dobro, treniram vsak dan, za konec tedna tudi po dvakrat na dan. To prepuščam trenerjem, ki so strokovnjaki na svojem področju, jaz pa samo garam in se potim,” je težko plat priprav na Rio predstavil Fabčič.

Udeležba na paraolimpijskih igrah zagotovo pomeni vrhunec v karieri športnic in športnikov. Priprave športnikov invalidov se pri treningih po intenzivnosti, količini in izvedbi lahko enakovredno primerjajo s pripravami športnikov neinvalidov. Tudi zato želi Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite poudariti ta del športa invalidov, pri tem pa izpostavlja tudi njihovo celotno okolje, kjer bivajo in se pripravljajo na tekme.

“Treningi so sestavljeni na tak način, da skušamo maksimalno iztisniti iz mene in skušamo treninge prilagoditi moji invalidnosti. Je pa nekaj novosti, mogoče so to tiste rezerve, ki jih iščemo,” je še dejal Fabčič.

Čoln že v Braziliji

Njegov tekmovalni čoln je že v Riu, trenira z rezervnim, ki pa se bistveno ne razlikuje od najboljšega. Ko bo odšel na igre, s seboj ne bo vzel veliko športne opreme. “S sabo bom vzel samo prilagoditve, sedež in vesla. Moj proizvajalec mi je lani podaril novejši model čolna, s katerim bom veslal na paraolimpijskih igrah. Takrat še ni bilo norme, a so oni to nekako predvideli. Imeli so pravzaprav dober nos, kot bi rekli na Primorskem,” je dejal Fabčič.

Njegov trener je tudi Tadej Zupančič Regent (poleg Nine Mozetič), ki meni, da je Fabčič dobro pripravljen na igre. “Pripravljenost je dobra. Nič pomembnega ne gre narobe, upam, da bo tako tudi ostalo. Veliko smo se o tem že naučili, skušali bomo realizirati najboljše, kar znamo. Na koncu ponavadi ne gre nikoli vse po načrtu, čakamo, če se bo kaj zalomilo … ampak mogoče pa bo vse v redu,” je na predstavitvi dejal Zupančič Regent.

“Že od leta 2007 sledimo njegovim uspehom. Za vse naše športnike v lokalnem okolju do državnih tekmovanj predstavlja veliko spodbudo. Res pa je, da bomo morali skupaj z Dejanom narediti nekaj na področju sistemskega prehoda, premajhna povezava je pri prehodu z lokalnega športa na državno in naprej na evropsko in svetovno raven. A kljub tem zaprekam imamo na Goriškem pomembno število tekmovalcev in vrhunskih športnikov. Imamo pa veliko prostora na področju plavanja, ki ga vidim kot panogo, ki invalidom omogoča vsestranski razvoj,” pa je o povezanosti Fabčiča z lokalnim okoljem dejal Valter Adamič, predsednik Medobčinskega društva invalidov Goriške.

Dejanu so srečno v Riu zaželi tudi državni svetnik Tomaž Horvat, direktor OE Nova Gorica Zavarovalnice Triglav Ivica Vulič ter Jože Okoren, podpredsednik ZSIS-POK.

Avdio izjave po dogodku:

Dejan Fabčič:

Jože Okoren, podpredsednik ZŠIS-POK:

 

Jernej Župančič Regent, eden od trenerjev Dejana Fabčiča:

 

Ivica Vulič, direktor območne enote Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici:

 

Valter Adamič, predsednik predsednik Medobčinskega društva invalidov Goriške:

 

Tomaž Horvat, svetnik Državnega sveta Slovenije:

Fotogalerija:

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email