Slovenska paraolimpijska reprezentanca je danes odpotovala v Rio de Janeiro, kjer se bodo 7. septembra začele paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide. Na pot je danes odšlo sedem športnikov od osmih slovenskih aktivnih udeležencev iger (Dejan Fabčič potuje 2.9. ob 15.30), pa tudi večina trenerjev in pomočnikov.

„Zavedamo se, da naši športniki beležijo vrhunske rezultate zavoljo velikega odrekanja in sistematičnega treninga. Zato smo še toliko bolj veseli, ker lahko soprispevamo k vrhunskim dosežkom,“ je ob tem dejal Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav, generalnega sponzorja ZSIS-POK.

Osmerica

Slovenija ima na paraolimpijskih igrah letos osemčlansko zastopstvo. Tekmovali bodo plavalec Darko Đurić, strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter, kolesar Primož Jeralič, maratonec Sandi Novak ter parakajakaš Dejan Fabčič. Slednjega danes na predstavitvi ekipe v Ljubljani pred odhodom na letališče in v Rio ni bilo, ker so njegovi nastopi na sporedu ob koncu iger, preostala sedmerica pa je skupaj s trenerji predstavila načrte, potek zadnjih priprav in pričakovanja pred velikim dogodkom.

Dodatni stroški

Nekaj skrbi paraolimpijcem povzročajo zadnje novice iz Brazilije, kjer so prireditelji nekoliko oklestili vsebino paraolimpijskih iger v primerjavi z olimpijskimi. Predvsem bo na voljo manj uradnih prevozov, na kar pa so se pri krovni slovenski zvezi (ZŠIS-POK) odzvali tako, da so sami poskrbeli zanje. Finančno bo to sicer dodaten zalogaj, a upajo, da se bodo izognili morebitnim prometnim težavam na prizoriščih.

Nervoza in veselje

Sicer pa je danes prevladovala mešanica rahle nervoze pred začetkom tekmovanj in veselja, da se končujejo dolgi tedni in meseci priprav, ki bodo imeli vrhunec v najmočnejšem tekmovanju za športnike invalide. Slovenska ekipa, v kateri so tokrat po daljšem času samo športniki iz posamičnih panog (na prejšnjih petih je imela Slovenija tudi vsaj eno ekipo, golbaliste ali odbojkarice), je mešanica izkušenj in novih udeležencev iger: od novincev Jeraliča, Novaka in Pevčeve do najbolj izkušenega strelca Franca Pinterja, za katerega bodo igre v Braziliji že sedme v dolgi in bogati karieri.

“Za nas je naloga končana, mi smo športnikom priskrbeli priprave in možnosti za ta velik športni dogodek. Nekaj napetosti bo, da cela ekipa prispe v Rio. A zdaj prihaja v ospredje delo trenerjev in športnikov, mi pa smo svoj del že opravili. Za nas je bil to kar projekt, ki je trajal več let, predvsem ko je potrebno zagotoviti vse vstopnice, akreditacije in logistično podporo. Brazilija je žal nekoliko padla na področju logistike, a smo se hitro odzvali in se organizirali,” je o vlogi zveze dejal njen predsednik Damijan Lazar in o pričakovanjih pred igrami dodal: “Že sama uvrstitev je velik športni dosežek, nekako največ pa pričakujemo od strelcev, ki že dogo posegajo po svetovnem vrhu. Zadovoljen bi bil s tem, da bodo naši športniki pokazali, da dosežejo maksimalne športne rezultate, ter da vsi delujejo v smislu fair playa. Predvsem pa to, da dokažejo, da je to vrhunski šport, in da se jih upošteva kot športnike, ne kot invalide.”

Izkušnja Sladičeve

Med glavnimi aduti na igrah za visoka mesta, morda tudi kolajne (z zadnjih iger v Londonu so prav oni poskrbeli za edino slovensko), so slovenski strelci. Ekipo že dolgo vodi Polona Sladič, za katero Rio ne bo enkratna izkušnja. Pravzaprav se tja le vrača po kratkem predahu, saj je nedavno na olimpijskih igrah vodila Živo Dvoršak.

Poznavanje strelišča in razmer ter okoliščin, ki spremljajo tako veliko tekmovanje v včasih ne najbolj organiziranem mestu, pa bo lahko koristno prenesla svojim športnikom. “To je dobra izkušnja. Okoliščine Ria so mi znane, poznam olimpijsko vas in strelišče. Upam, da bodo delovali prevozi. To je seveda dobrodošla izkušnja, tudi za mojo ekipo. Je naporno biti v slabih dveh mesecih dvakrat na tako oddaljenem prizorišču, a tako kot sem bila osredotočena z Živo Dvrošak, sem zdaj osredotočena na svoje strelce. To so njihove igre in tudi jaz moram biti pripravljena,” pravi Sladičeva.

Prepreke v glavi

Bogate paraolimpijske izkušnje ima eden od njene četverice, Franc Pinter, ki ni manjkal na nobenih igrah do leta 1992. “Seveda, novinci imajo tremo, a tudi mi izkušeni imamo pozitiven adrenalin, da narediš tisto, kar delaš na treningih. Delali smo dobro, rezultati so bili zavidljivi. Kljub mojim letom in sedmim igram upam, da bo tudi rezultat v Riu zavidljiv,” pravi priljubljeni član slovenske ekipe. “Strelci smo lahko čisto mirni ob taki trenerski ekipi. Rezultati pa potem tudi ne morejo izostati. Če bo še malo športne sreče, pa bo še pika na i,” pravi Pinter, ki v živo na strelišču v Riu še ni bil: “A v teh dneh, ko bomo tam, bomo osvojili tudi tisti prostor. Saj tarče so pa povsod enake. Mislim, da se bo vse ‘poklopilo’.”

Paraolimpijci so odšli v Rio tudi z mislijo, ki je postala njihov zaščitni slogan: prepreke so v glavi, telo ne pozna meja. Da je res tako, bodo dokazovali od 8. septembra. Prva bosta dan po slavnostnem odprtju iger na tekmovališčih plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter.

Print Friendly, PDF & Email