V Ljubljani se je s slavnostno prireditvijo Invalid Športnik leta 2016 končalo uspešno leto športnic, športnikov in ekip, ki so doma in na tujem branili barve domovine.

Prireditev v hotelu Austria Trend hotel je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK), častna pokroviteljica dogodka pa je bila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

veselka-pevec-francek-gorazd-tirsek-splet

„Naši športniki so dosegli odlične rezultate na paraolimpijskih igrah. Želim si, da se s tem nadaljuje. Pri vseh vas pa se priporočam, da še naprej pomagate in stojite ob strani športu invalidov, da se še boljše zapiše v Sloveniji,“ je uvodoma dejal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

„Še eno leto se bliža h koncu. Čas je, da se na takih prireditvah ozremo nazaj v leto, ki je bilo (para)olimpijsko. Hvala vsem paraolimpijcem, športnikom invalidom, ki ste zmogli in ne le presegli in uresničili svoje cilje, ampak tudi cilje Slovenije. Hvala vam za to,“ je med drugim povedala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

„Šport bogati kakovost človeka. V URI-Soča se tega dobro zavedamo. Vemo, da smo ponavadi prvi, ki našim pacientom ponudimo možnost, da se vključijo v družbo. Šport je ena od teh možnosti,“ je izpostavil mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI-Soča, ki je ob tem spomnil, da je napočil skrajni čas, da se zgradi športna dvorana, ki bo namenjena športu invalidov.

Veselka in Franček Gorazd

Naziv najboljše športnice leta 2016 je osvojila paraolimpijska zmagovalka in dobitnica zlate medalje Veselka Pevec, ki se je že na paraolimpijskih igrah nekajkrat pošalila, ko je dejala, da je prišla, videla in zmagala. Pred dnevi pa je njej v čast Pošta Slovenije izdala tudi poštno znamko. Veselka je športnica leta postala drugič (prvič leta 2014).

Naziv najboljšega športnika leta 2016 je osvojil strelec Franček Gorazd Tiršek, ki je že dolgo časa znano ime v športnih krogih, pa tudi širša javnost ga dodobra pozna. Njegovo že skoraj 10 – letno nastopanje za reprezentanco Slovenije je obeležilo uspešno zbiranje kolajn. Letos je na paraolimpijskih igrah obranil 2. mesto in srebrno medaljo iz Londona 2012. Priznanji sta jima izročila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Naj ekipa so kegljači

 Po pregledu vseh rezultatov in predlogu Komisije za tekmovalni šport pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komiteju ter sklepu Upravnega odbora ZŠIS-POK je najboljša ekipa leta 2016 moška reprezentanca slepih in slabovidnih v kegljanju za osvojeno 1. mesto na evropskem prvenstvu v Koprivnici na Hrvaškem v postavi Safet Baltič, Jakob Vodušek, Tomaž Furlan, Miro Rus, Marjan Žalar, Igor Žagar, Sašo Kajtna, Mitja Osolnik in Franc Tomšič. Nagrado sta jim podelila Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja družbe Lidl, Slovenija – eden od sponzorjev Paraolimpijskega komiteja in Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje pri Zavarovalnici Triglav d. d. – tudi sponzor Paraolimpijskega komiteja.

Jernej in Luka

Parasmučar Jernej Slivnik in namiznotenisač Luka Trtnik sta prejela priznanje za najbolj perspektivna mlada športnika. Priznanje je mladima upoma izročil Jernej Osterman, generalni direktor Austria Trend hotela.

Slivnik je alpski smučar, ki je lani in letos na nekaterih pomembnih tekmah že opozoril nase. Jernej ima status športnika državnega razreda in vse možnosti za napredek. Nad njegovo kariero bdi trener Roman Podlipnik, Slivnik pa je dijak jeseniške gimnazije. Luka Trtnik (njegov trener je Darko Kojadinovič) ima že kar nekaj izkušenj za zeleno mizo kot mlad igralec namiznega tenisa. Nastopil je že na nekaterih odmevnih tekmovanjih in dal vedeti konkurenci, da z njim ni šale. Že naslednjo leto bo za Luko velika priložnost, kajti gostili bomo tradicionalni mednarodni turnir v namiznem tenisu za invalide, smo pa tudi organizatorji EP, prav tako v namiznem tenisu, oboje se bo odvijalo v Laškem.

Spomin na leto 1972

Ob tej priložnosti pa so vsi zbrani v dvorani pozdravili cenjene in spoštovane goste – nekatere udeležence prvih paraolimpijskih iger – v Heidelbergu, v Nemčiji leta 1972. Prireditve so se udeležili Martin Gorenc (leta 1972 je nastopil v atletiki in košarki), Marjan Peternelj (atletika in košarka), Zlatko Bernašek (atletika in košarka), Jože Okoren (atletika in košarka). V vodstvu odprave pa so bili prof. dr. Črt Marinček (vodja medicinske ekipe na igrah), Alenka Primožič (fizioterapevtka na igrah v Heidelbergu, sicer pa dolgoletna vodja fizioterapije na oddelku za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače na na URI – SOČA,  od koder izhajajo številni uspešni športniki) ter dr. Aleš Leo Vest  (atletski trener). Posebna priznanja jim je podelil dr. Boro Štrumbelj, direktor direktorata za šport pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI – SOČA pa je podelil priznanja za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v športu invalidov, prejeli so jih Polona Sladič, prof. dr. Črt Marinček in mag. Franc Hočevar.

Izjemni dosežki v letu 2016

V Ljubljani smo podelili tudi zlate, srebrne in bronaste znake ZŠIS-POK za tekmovalne dosežke v letu 2016. Najžlahtnejše priznanje sta dobila Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek, priznanji sta jima izročila Janez Slapar, predsednik Strelske zveze Slovenije in Ernest Jazbinšek, dolgoletni predsednik in sekretar Zveze za šport invalidov Slovenije (tudi sam uspešen strelec – leta 1995 svetovni prvak).

Srebrni znak ZŠIS-POK sta prejela plezalec Gregor Selak in parakarateist Skender Tošić,

Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in Janez Sodržnik, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, sta podeljevala bronaste znake. Prejeli so jih plavalec Darko Đurić, kajakaš Dejan Fabčič, atlet Tadej Enci, Matej Brajkovič (biljard na vozičkih), moška golbal reprezentanca (Matej Ledinek, Blaž Koščak, Borut Višnikar, Boštjan Vogrinčič in Elvis Hodžić), showdown reprezentanca (Peter Zidar, Sanja Kos,Tanja Oranič, Miha Susman in Denis Repa). Z bronastim znakom so bili nagrajeni tudi slepi in slabovidni kegljači (Mitja Osolnik, Safet Baltić, Jakob Vodušek, Marjan Žalar, Igor Žagar, Tomaž Furlan, Miro Rus, Sašo Kajtna, Franc Tomšič, Danica Padežnik, Marija Fras, Karmen Vogrič).

Prvič na TV

Današnji dogodek je bil posebnega pomena tudi zato, ker je ekipa klasične televizije TIPK TV za gluhe in naglušne, celotni dogodek posnela. Posnetek bodo predvajali nocoj ob 20. uri in 5 minut na TIPK TV, kar je velik korak k večji prepoznavnosti športa invalidov. V prihodnjih dneh pa bo na ogled na lokalnih in regionalnih TV postajah. 

Dogodek je povezovala Sabina Gosenca, za scenarij je poskrbel Jože Okoren, vodja projekta Invalid Športnik leta 2016 je bil Primož Jeralič, uradni fotograf dogodka pa Vid Ponikvar/Sportida, za umetniški program pa je poskrbel pevec Anže.

Print Friendly, PDF & Email