“Paraolimpijsko gibanje je zelo vzpenjajoče se. Na tem področju je moč narediti še marsikaj, predvsem je pomembna medijska zastopanost športa invalidov. V letu 2016 se je zgodilo veliko dogodkov prvič: lažje je zaposliti športnike invalide, v novem zakonu so predlogi, ki so bolj konkurenčni do športnikov invalidov, pridobili smo znamko Veselke Pevec … veliko je dogodkov, ki bi jih lahko zaznamovali kot mejnike leta 2016,” je dogodke letošnjega leta strnil predsednik krovne zveze za šport invalidov – paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) Damijan Lazar.

Francek Gorazd Tirsek - Nani and Veselka Pevec during Slovenian Disabled Sports personality of the year 2016 event, on December 15, 2016 in Austria Trend Hotel, Ljubljana, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Pomen za celotno družbo

Na prireditvi je bila kot častna pokroviteljica tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, ki je v govoru izpostavila pomen športa invalidov za vpliv na celotno družbo, zahvalila pa se je športnikom za njihov velik doprinos k športnim uspehom olimpijskega in paraolimpijskega leta 2016.

“Dobiti največja priznanja v državi konec leta je čudovito. Čeprav sem po medalji v Riu vedela, da bo tako, je to nekaj posebnega. Najbolj pa mi bo ostalo v spominu, ko sem dobila svojo znamko. Res je to tudi spodbuda in priznanje, je pa tudi zasluženo. Delalo se bo še naprej in upam, da bo še kaj takšnih priznanj. Delam pridno, garam, tudi medije je pritegnila moja zgodba. Bilo je naporno, ampak je tudi zelo pozitivno, da nam mediji pomagate, da smo prepoznavni in lažje dobiti kakšne pokrovitelje,” je o (pričakovani) nagradi dejala zlata strelka Veselka Pevec.

Dobro delo

“V zadnjih petih letih sem dobil štirikrat naziv športnika leta. Vidim, da sem delal dobro, pošteno in vestno. Če sem bil včasih malo presenečen, sem danes to malce pričakoval. Paraolimpijska medalja je dokaz za pošteno in dobro delo. V Londonu sem osvojil prvo, tokrat se potrdil kakovost in znanje in osvojil drugo, vmes pa sem se z mednarodnih tekmovanj vračal z medaljami. To kaže na dobro delo in stalne rezultate, ki me postavljajo v svetovni vrh in v vrh športnikov invalidov v Sloveniji,” je nagrado prav tako pričakoval srebrni paraolimpijec Franček Gorazd Tiršek, so še zapisali pri Slovenski tiskovni agenciji.

Print Friendly, PDF & Email