V Kranjski Gori je vse nared, da med 18. in 20. januarjem gosti tri tekme svetovnega pokala za smučarje invalide. Na Gorenjskem se bo karavana ustavila drugič (prvič že lani), svetovna elita pa je sicer tretjič v Sloveniji. Premierno je najboljše smučarke in smučarje že leta 2013 gostila Rogla. Letos bo nastopilo 126 smučark in smučarjev iz 21 držav.

Glavni organizator tekem je Hit Alpinea, Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite pa je partner projekta.

V treh kategorijah

Svetovna elita se bo predstavila v treh kategorijah – slepi in slabovidni, stoječi (športniki s cerebralno paralizo in s poškodbami okončin) in sedeči (športniki paraplegiki). Če bo okreval, bo slovenske barve na tekmah branil Jernej Slivnik (kategorija sedeči), ki ga po tekmah v Kranjski Gori čaka svetovno prvenstvo v Trbižu (med 22. in 31. januarjem).

„V prihajajočih dneh bo Kranjska Gora gostila športnike invalide, ki se bodo pomerili v slalomu in veleslalomu. S tem dogodkom se bo tudi Slovenija zapisala na zemljevid tekmovanj pod okriljem IPC. Za Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite kot partnerja v projektu prihajajočih smučarski tekmovanj za športnike invalide je pomembno, da lahko z organizacijo tekmovanj tudi v zimskih športih pridobimo več mladih smučarjev invalidov v sistem organizirane vadbe. V tem trenutku imamo zelo perspektivnega mladega smučarja v monoskiju  Jerneja Slivnika. Mladi smučar, ki počasi vstopa v mednarodni tekmovalni sistem smučanja in dosega že zavidljive rezultate. Zahvala organizatorjem, ki so s svojim dobrim delom in zaupanjem pripeljali IPC tekme tudi v Slovenijo,“ je pred tekmo povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Zgodovinski mejnik

„Kranjska Gora bo pisala zgodovino, saj bo sploh prva tekma, ki jo bodo lahko ljudje po svetu spremljali v neposrednem internetnem prenosu!“ je pred začetkom tekmovanja povedal Gal Jakič, ki je eden od članov organizacijskega odbora tekem, februarja pa bo z Smučarski klub športnikov-invalidov Albatros v okviru fundacije Agitos v Kranjski Gori organiziral tudi mednarodni smučarski kamp za mlade smučarje invalide. Ogled tekem iz Kranjske Gore bo mogoč na  ParalympicSport TV (http://paralympicsport.tv).

Spored tekem svetovnega pokala v Kranjski Gori:

18.1.
veleslalom (9.30 – 1. tek, 12.30 – 2. tek)

19.1.
slalom (9.30 – 1. tek, 12.30 – 2. tek)

20.1.
slalom (9.30 – 1. tek, 12.30 – 2. tek)

Print Friendly, PDF & Email