Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič se je danes srečala s predstavniki Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja. Posveta, na katerem so govorili o predlogu Zakona o športu, ki na področju športa invalidov prinaša boljšo sistemsko ureditev od obstoječe, so se v imenu invalidske športne organizacije udeležili: športnika invalida Franček Gorazd Tiršek in Darko Đurić, predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar in podpredsednik ZSIS-POK Jože Okoren.

Prvič sistemsko uredili

Šport invalidov ima v vseh svojih raznovrstnih oblikah pomembne psihosocialne učinke, kot npr. možnost rehabilitacije s pomočjo gibanja, vključevanje v družbo ter tudi športne učinke, kot so možnost doseganja vrhunskih rezultatov in ukvarjanje s športno rekreacijo. Zato so na ministrstvu področje prepoznali kot enakovredno in pomembno in ga v predlogu novega Zakona o športu prvič tudi na normativni ravni sistemsko uredili.

Pomembne pristojnosti

Predlog novega zakona tako določa krovno športno organizacijo, ki je pristojna za šport invalidov v Sloveniji – to je Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK). ZŠIS-POK bo v skladu s predlogom zakona predlagal enega člana Strokovnega sveta RS za šport, ki ga bo ustanovila Vlada za odločanje o strokovnih zadevah in strokovno pomoč pri sprejemanju odločitev na področju športa. ZŠIS-POK bo imel v skladu s predlogom zakona tudi pristojnosti na področju usposabljanja za strokovno delo v športu invalidov. V sodelovanju z URI – Soča bodo pripravili javnoveljavni program usposabljanja in organizirali usposabljanja za strokovne delavce na področju športa invalidov. Poleg tega bodo predlagali tudi enega člana akreditacijske komisije, ki bo podajala mnenje k predlaganim programov usposabljanj za področje športa. Pri pripravi predloga zakona je od samega začetka sodeloval tudi predstavnik športa invalidov.

“Pri pripravi predloga Zakona o športu smo sledili tudi veljavnemu Nacionalnemu programu športa, ki je za področje športa invalidov predvidel ukrepe, ki bi naj invalidom, enakovredno kot drugim osebam, omogočili sodelovanje pri prostočasnih športnih dejavnostih in predstavlja postopno inkluzijo invalidov v šolski sistem in panožne športne zveze tam, kjer za to obstaja interes,” so še zapisali na ministrstvu.

Kot je na srečanju izpostavila ministrica, so športniki invalidi enakovredni drugim vrhunskim športnikom, kar jim končno priznava tudi predlog novega zakona. “Odrekanja in napori posameznika, ki kljub svoji invalidnosti zmore in uspe v športu, tudi profesionalno, v svetovnem merilu, so velika, in zato si moramo kot država prizadevati, da jim pri tem pomagamo in ustvarimo ustrezne pogoje za treninge, tekmovanja in razvoj. Zato smo predstavnike športnikov invalidov od samega začetka nastajanja novega predloga vključili v pripravo ravno z namenom, da jim prisluhnemo in upoštevamo v največji možni meri,” je dejala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Za vključitev mladih

„Današnje srečanje je bilo namenjeno Zakonu o športu, ki prinaša boljšo sistemsko in statusno ureditev za športnike invalide.  Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je predstavila dopolnjene predloge sprememb novega zakona, ki omogočajo športnikom invalidom enakopraven položaj s primerjavo z ostalimi deležniki v športu. Poudarek je bil na različnih oblikah sodelovanja ter vključevanja mladih invalidov v organizirano športno vadbo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komitejem tako, soustvarja dobro osnovo za vključitev mladih športnikov invalidov v organizirano športno vadbo,“ je po sestanku povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Print Friendly, PDF & Email