Plavalnega mitinga v Splitu so se drugič zapored udeležili tudi plavallke in plavalci PK Velenje. Ekipo so zastopali Alen Šoster, Aljaž Vejnović, Aleš Brežnik, Urban Goltnik, Luka Temnikar in Maruša Golčer. Trije plavajo v kategoriji S14, trije pa v C21 – za osebe z Downovim sindromom.

Dve medalji

„Nismo plavali svojih osebnih rekordov, ker je za večino preklop iz 25 m bazena na 50 le pretežaven. Smo pa se trudili plavati po najboljših močeh in se imeti lepo. Osvojili smo eno srebrno – Aljaž Vejnović in eno bronasto medaljo – Alen Šoster, obe na 800 m kravl,“ je povedala glavna trenerka Katarina Praznik, ki pa je vnovič upravičeno opozorila na problematiko klasifikacije.

:: Uradni rezultati mitinga v Splitu

:: Uradni rezultati mitinga v Splitu

„Težave so tudi pri kategorizaciji oseb z Downovim sindromom, ker še nimajo svoje klasifikacije za nastope znotraj paraolimpijskih kategorij. Če bi uspeli zbrati mnogo podpisnikov peticije, bi morda že lahko nastopali v Tokiu 2020,“ pove Praznikova.

Nabijanje izkušenj

„Vsi plavalci so še v kategoriji mladincev, vendar zgodnje mednarodne izkušnje že znajo pozitivno izkoriščati na tekmovanjih. Vsi imajo na leto preko 10 tekmovanj, največ na Hrvaškem, kjer imajo poleg državnega prvenstva še regijska tekmovanja. Tudi v Sloveniji imamo na voljo že veliko tekmovanj, ki jih organizirajo plavalni klubi in nas na tekme povabijo oz. čedalje bolj postajamo enakopravni člen znotraj PZS tekmovanj,“ še izvemo v Velenju.

 

Print Friendly, PDF & Email