Sinoči so se z uradno slovesnostjo v Schladmingu začele Zimske svetovne igre specialne olimpiade. Na njih tekmuje številčna slovenska ekipa, ki šteje 18 športnikov:sedem alpskih smučarjev, sedem tekačev in štirje krpljarji. V izjemno čast in ponos nam je, ker sta uradne otvoritve iger udeležila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport. 

Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport:
Drage športnice in športniki, spoštovani trenerji in spremljevalci, pred vami je letošnje najpomembnejše tekmovanje v zimskih športih – Zimske svetovne igre. Med 2700 športniki iz 107 držav sveta se vas bo 18 pomerilo v alpskem smučanju, teku na smučeh in krpljanju. Naj vam ob tem zaželim veliko športnega uspeha v skladu z načelom specialne olimpijade: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.« Prav vsi ste že zdaj zmagovalci, obenem pa s svojo srčnostjo, vztrajnostjo, predanostjo in pogumom tudi velik navdih vsem nam. Prepričana sem, da boste odlično zastopali Slovenijo na tem tekmovanju in da se boste v domovino vrnili ne le z odličji, pač pa tudi z nepozabnimi vtisi, kar šteje največ. Srečno!”

Slovenska zasedba

V alpskem smučanju bodo za Slovenijo tekmovali Alojz Senica (CVD Golovec) in Nika Dolinšek (OŠ Gustava Šiliha) v kategoriji 1, Davor Senica (CUDV Črna), Žiga Kos (OŠ Gustava Šiliha) in Anja Kuhar (CUDV Radovljica) v kategoriji 2 ter Tadej Kramberger (Sožitje Radovljica) in Sandra Možina (Sožitje Škofja Loka) v kategoriji 3.

V smučarskem teku bodo slovenske barve zastopali Žan Tušek (Sožitje Škofja Loka), Marija Matijevič (CUDV Črna) in Špela Volmajer (OŠ Gustava Šiliha) v kategoriji 1, Nace Mencinger (CUDV Radovljica), Miha Gačnik (CUDV Črna), Peter Levanič (OŠ Gustava Šiliha) in Irena Petre (CVD Golovec, Celje) v kategoriji 2.

V krpljanju bodo nastopili Albin Kolar (CUDV Dobrna), Barbara Peterka (CUDV Radovljica), Simona Polajšer (CUDV Črna) v kategoriji 2 ter Vinko Rešetar (CUDV Dobrna) v kategoriji 3. Rezerva je Darja Buh (Sožitje Škofja Loka) v kategoriji 2.

Za tekmovalkami in tekmovalci je že nekajdnevni t.i. divisioning – razvrščanje v ustrezno tekmovalno skupino. Pravilo je jasno: vse tekmovalke in tekmovalci v razvrščanje, vsi v finale.

Končne odločitve

Danes pa je napočil čas za prve finalne odločitve, nadaljeval pa se bo t.i. Divisioning (razvrščanje v ustrezno skupino; op.a.). V finalnih odločitvah se bodo merili alpske smučarke in smučarji Nika Dolinšek, Žiga Kos, Tadej Kramberger, Anja Kuhar in Davor Senica ter krpljarka Simona Polajšer.

Razvrščanje v ustrezno skupino pa čaka Albina Kolarka, Barbaro Peterka in Vinka Rešetarja (vsi krpljanje). Marija Matijevič, Žan Tušek in Špela Volmajer pa se bodo razvrščali po primernih skupinah v smučarskem teku.

Print Friendly, PDF & Email