V Mariboru se je predstavila slovenska reprezentanca specialnih olimpijcev, ki so minuli teden uspešno nastopali na Zimskih svetovnih igrah v Avstriji. Domov so prinesli kar 23 kolajn. Pred novinarsko konferenco v Mariboru pa jih je pričakalo prav posebno presenečenje – zbrane je pozdravila najboljša slovenska smučarka in najboljša smukačica minule sezone 26-letna Ilka Štuhec. “Vsekakor se dnevno spopadajo z veliko večjimi izzivi kot vsi ostali. Veselje jih je gledati, kako uspešno tekmujejo, in za njih navijati, zato naj tako ostane tudi v prihodnje,” je Štuhčeva pohvalila trud in prizadevanja specialnih olimpijcev in njihovih trenerjev. Vsi po vrsti pa so bili navdušeni, ker je Ilka vsakemu posebej čestitala za dosežke in mu namenila še nekaj dodatnih vzpodbudnih besed.

Veliko ovir

Na igrah v Avstriji (prizorišča so bila v Schladmingu, Grazu in Ramsauu) je nastopilo 2700 tekmovalcev iz 107 držav. “Udeleženci teh tekmovanj morajo že preden gredo na olimpijado, premagati vse mogoče ovire. Ni jim lahko. Našim je uspelo,“ je Ljubomir Miličević, vodja delegacije na igrah, pohvali vse, ki so se merili v športnih arenah. „To so bile igre, ki so bile zelo uspešne – na več ravneh: tako pri zbiranju kolajn kot pri sklepanju novih prijateljstev. Ni manjkalo pozitivnih čustev. Na tem mestu moram pohvaliti tudi organizatorje, ki jim je sicer nagajalo vreme, a so vse tekme izpeljali v skladu s pričakovanji in regulami,“ je še pristavil Miličević. Medtem ko še ni jasno, kdo bo leta 2021 gostil zimske svetovne igre, pa je zato jasno, da bodo poletne svetovne igre leta 2019 v Abu Dabiju. Ob tem velja poudariti, da so Avstrijci naredili korak naprej tudi pri medijskem ozaveščanju in pojavnosti iger v javnosti. Avstrijska televizija je na enem od svojih športnih kanalov celo prvič neposredno prenašala nekaj tekem, kar je za specialnoolimpijsko gibanje zelo velikega pomena.

Irena ponosna na kolajni

„V Avstriji je bilo zelo lepo in prijetno. Vesela in ponosna sem na medalji, ki jih bo spravila doma na vidno mesto,“ je povedala Irena Petre, z dvema medaljam v smučarskem teku najuspešnejša slovenska predstavnica. Najuspešnejši slovenski udeleženec je bil smučarski tekač Peter Levanič. „Zadovoljen sem, to je bilo moje večje tekmovanje, kjer sta me navdušila izvrstno vzdušje in odlična organizacija. Češnja na torti pa so bili izvrstni nastopi naše ekipe,“ pa je za konec dodal Vasja Mrdavšič, trener ekipe za smučarke tekme. Jure Vajs je vodil zasedbo krpljarjev, Helena Gril pa alpske smučarje in smučarke.

Podpora Alpine in Coca Cole

Čestitkam vsem zbranim se je pridružil tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite. Posebno čestitka pa je prišla iz Alpine Žiri, ki je pred začetkom iger obuvala slovensko ekipe, specialnim olimpijcev pa bo še stala ob strani.

Tako kot to že vrsto let počne Coca Cola Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email