Na mladih svet stoji, mlade športnice in športniki pa potrebujejo tekmovanja in (mednarodne) primerjave.

Danes je prvič na Emil Open – 6. evropske igre mladih za športnike invalide (gosti jih Brno) odpotovala številčna slovenska delegacija, ki bo prvič nastopila na tem tekmovanju, ki ga financira Emil Fundacija.

Tekmujejo lahko mladi z različnimi specifikami invalidnosti, ki so stari med 10 in 26 let. Slovenski športniki bodo tekmovali v atletiki, bocci in plavanju.

Številčna zasedba

Slovenske barve bo branila zasedba v postavi osmih boccarjev (Nika Škof, Zikrat Hirkić, Ajša Perme, Blaž Adamlje, Almira Sertollaj, Tilen Kolenc, Erik Jan Jarec, Jakob Škantelj), 20 plavalcev (Sara Presečnik, Aleš Breznik, Dejan Cvijič, Urban Goltnik, Alen Šoster, Miha Štefanič, Luka Temnikar, Aljaž Vejnovič, Maruša Golčer, Tjaša Lenko, Jakob Zupanič, Lucija Planinc, Maj Rezman, Andrej Bibič, Julijan Janez Križaj, Haris Muratović, Amadeja Urbanc Vlahov, Patrik Jagodic, David Bizjak Gale) in štirje atleti (Sara Zupančič, Tim Jurkas, Mirjana Brajdić in Damijan Vizjak).

Na pot gre tudi peterica trenerjev (Katarina Praznik, Tatjana Lapuh, Uroš Jedlovčnik, Stanka Klepec in Gašper Tanšek). Športniki prihajajo iz Centra Vidim Cilj, CIRIUSA Kamnik, ŠD Ribe, ŠD Plavalček, PK Velenje, Center Iris, PK Gorenjska banka Radovljica.

Leto posvečeno mladim

Na Zvezi za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite leto 2017 posvečamo veliko pozornost mladim športnikom invalidov. Na naši internetni strani se lahko preko aplikacije “POSTANI ŠPORTNIK” mladi invalidi vključijo v organizirano športno vadbo. Novost je tudi na področju našega dobrega sodelovanja z URI Soča, kjer imajo na novo zaposleno  športno pedagoginjo, ki bo usmerjala tamkajšnje paciente v športno vadbo na vseh nivojih. Vključeni smo tudi v mednarodni projekt Erazmus+ z naslovom Change Your Mindest – Sport4Everyone. Namen projekta je promocija prostovoljne športne aktivnosti z namenom socialnega vključevanja in izboljšanja življenjskega sloga. Cilj projekta je odkriti razloge za manjše vključevanje invalidov starih med 17 in 29 let v športne aktivnosti in najti načine, kako jih motivirati, da bi se v nadaljevanju več vključevali. Nagovarjali bomo mlade invalide, njihove družinske člane, družinske zdravnike in fizioterapevte ter športne pedagoge, ki z mladino delajo po šolah. Tako, da se vse omenjene aktivnosti ZŠIS-POK kažejo skozi do sedaj našo najštevilčnejšo udeležbo mladih športnikov na prihajajočem mednarodnem tekmovanju v Brnu,“ je pred odhodom povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Tekmovanje bo dobra popotnica za Evropske para igre mladih, ki bodo potekale od 9. do 15.10 v Italiji.

Print Friendly, PDF & Email