Za nami je uvoden dan na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu za športnike invalide v Laškem. Na svoj račun so prišli tudi domači ljubitelji parašporta – za to sta z zmagama poskrbela Barbara Meglič in Ljubiša Gajič. Dan se je začel z uradno otvoritvijo, kjer je zbrane nagovoril predsednik uprave Thermana Laško Samo Fakin, ki je vsem 295 športnicam in športnikom zaželel prijetno bivanje v Laškem ter uspešne nastope.

Megličeva in Gajić navdušila

Uvodni dan ni postregel s presenečenji, pa tudi tekmovalni sistem je tak, da se bo o napredovanju v sobotne izločilne boje odločal drugi tekmovalni dan – torej petek. Domačini so se predstavili s sedmerico, najboljši pečat pa je pustila Barbara Meglič, ki je zaostajala 1:2 v setih, v zadnjem pa celo 10:6. A je Gorenjka zmogla moči, predvsem pa psihološke stabilnosti, da je proti višje postavljeni Izraelki Tabibovi režirala preobrat. „To je zmaga, ki mi odpira pot v izločilne boje,“ je bila vesela Megličeva, ki je pohvalila izvrstno v vzdušje v dvorani, ki so ga z glasbenimi efekti pripravili organizatorji, za nameček pa so poskrbeli gostitelji tudi za navijače. Dvorana v Laškem ni samevala. „Vesela sem bila navijačev. Upam, da me spremljajo še naprej,“ je dodala Megličeva. “Zelo lahka tekma proti Avstrijcu. Z lahkoto sem ga premagal in upam, da bo jutri podobno,“ pa je dodal Ljubiša Gajić po suvereni zmagi nad Avstrijcem Paugerom. „Lahko smo zadovoljni s prvim dnevom! Celotna naša ekipa je še v konkurenci, da jutri napreduje. Lahko smo optimisti,“ je povedal trener Darko Kojadinovič, ki verjame, da bo imela Slovenija predstavnike v sobotnih izločilnih bojih. Tiha želja je kolajna!

:: Uradna spletna stran turnirja

:: Facebook EPINT2017

:: Twitter EPINT2017

Nastopi slovenskih tekmovalk in tekmovalcev v Laškem na #EPINT2017, 28.9.

Andreja Dolinar – Mikolaschek (NEM) 1:3
Barbara Meglič – Tabib (IZR) 3:2
Ljubiša Gajić – Jezyk (UKR) 0:3
Ljubiša Gajić – Pauger (AVT) 3:1
Primož Kancler – Merrien (FRA) 0:3
Bojan Lukežič – Schmidberger (NEM) 0:3
Andrej Žnidar – Delarque (FRA) 0:3
Andrej Žnidar – Travnicek (SVK) 0:3
Luka Trtnik – Messi (FRA) 1:3

Nastopi slovenskih tekmovalk in tekmovalcev v Laškem na #EPINT2017, 29.9.

Andreja Dolinar – Vargatu (9.45)
Andreja Dolinar – Popadić (17.15)
Barbara Meglič – Ubović (10.30)
Barbara Meglič – Gilroy (18.00)
Ljubiša Gajić – Ludrovsky (12.00)
Primož Kancler – Toporkov (15.00)
Bojan Lukežič – Dollman (15.00)
Andrej Žnidar – Lis (12.00)
Luka Trtnik – Koteng (9.00)
Luka Trtnik – Despineux (13.30)

Junak doma in na tujem

„V Laškem imamo izvrstne pogoje, nisem prvič tu,“ pa nam je zaupal 17-letni Laurens Devos, ki je na zadnjih paraolimpijskih igrah v Riu postal prvak v kategoriji 9. Tudi tokrat Belgijec ne skriva ambicij, da se zavihti na sam vrh. V teh dneh pa je bil še posebej na očeh belgijske televizije, ki o njem pripravlja poseben dokumentarec. Da bi karseda dobro ujeli njegov življenjski slog ga je v Sloveniji obiskala ena od belgijskih televizij. Z željo, da podrobno prikažejo vsak dan vrhunskega športnika invalida, ki že dolgo dolgo ni več rekreacija.

Medalja se pričakuje

„Od nas se pričakujejo kolajne,“ pa je ob prihodu na 15. evropsko prvenstvo povedal 30-letni Španec Alberto Seoane Alcazar, ki se lahko pohvali z dvema zlatima medaljama s svetovnih prvenstev: leta 2014 je bil najboljši v razredu 6-7, ekipni naslov pa je osvojil letos na svetovnem prvenstvu (razred 6). Leta 2013 pa je bil evropski podprvak med posamezniki (razred 7). „Mislim, da smo dobro tempirali formo. V Španiji sem igral veliko, imam pa tudi možnost, da nastopam z in proti neinvalidom,“ je pohvalil priprave na EP, ki pa ga je začel s polovičnim izkupičkom: s 3:0 je odpravil Grka Mavrisa, premoč pa priznal Ukrajincu Karpu.

Medijska podpora

Prvi dan je zaznamovala tudi novinarska konferenca, kjer so novinarjem (prisotni so bili nacionalni mediji: TV in Radio Slovenija, Slovenska tiskovna agencija in regionalci: Novi tednik, Radio Celje, TV Celje). Predsednik organizacijskega odbora EPINT 2017 Damijan Lazar je izrazil navdušenje nad začetkom tako velikega in odmevnega dogodka, podpredsednik org. odbora jeRoman Pungartnik  zatrdil, da težave rešujejo v hodu, ambasadorka tekmovanja Mateja Pintar Pustovrh pa je ponosna, da je lahko v taki vlogi na tako dobro pripravljenem prvenstvu.

Print Friendly, PDF & Email