Zveza za šport invalidov Slovenije – Parolimpijski komite je v okviru evropskega tedna športa, danes, 28. septembra med 15. in 18. uro v Laškem, na parkirišču Kulturnega doma Laško pripravila Dan s športniki invalidi. Mesto ob Savinji je v teh dneh tudi sicer povsem v znamenju športa – saj tu poteka 15. evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide EPINT2017.

Aktivnosti potekajo v času evropskega prvenstva v namiznem tenisu v Laškem EPINT, ki je že tradicionalno na sporedu med 23. in 30. septembrom. Uvodoma sta zbrane pozdravila predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja Damijan Lazar in predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Aleš Šolar. Obiskovalci so pobliže spoznali paraolimpijske športe, pri vsakem športu so imeli možnost, da so vrhunske športnice in športnike osebno spoznali in ga povprašali o izbranem športu.

Širok diapazon športov

V okviru promocije športa invalidov ob kulturnem domu so imeli mimoidoči in zbrani kaj videti! Na delu so bili mojstri in mojstrice! Košarko na vozičkih so predstavili Simon Gračnar, Enis Musič, Gregor Gračner in Boštjan Ceglar s trenerjem Žiga Kobaševič. Golbal, šport za slepe in slabovidne so spoznali s pomočjo igralcev Mateja Ledineka in Blaža Koščaka in pomočnikom trenerja Klemnom Bajcem. Parakolesarstvo sta predstavljala David Kuster in trener Aleksej Dolinšek, curling na vozičkih pa Mojca Burger in Robert Žerovnik. Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite je premierno v javnosti predstavil tudi uradno maskoto simpatičnega leva Marka, družbo mu je delala tudi Lidlova maskota Zdravko.

Pomoč športa

„Sam sem že večkrat poudaril, kako pomemben je šport, ko pristaneš na vozičku. Takrat se boriš za vsak dan. Šport je meni dal elana in zagon, da sem šel skozi to kruto življenje. Pomagal mi je pri izboljšanju psihofizičnega stanja. Košarko na vozičku sem začel igrati leto in pol po poškodbi, hitro sem prišel v reprezentanco, zdaj pa na jesen športne kariere spoznavam tudi profesionalno plat igranje – preizkusil sem sem v nemški in italijanski ligi,“ je akcijo v Laškem pohvalil Gregor Gračner, kapetan slovenske reprezentance v košarki na vozičkih.

Za vsakogar nekaj

„To je pobuda za redno dejavnost v športu. Pomembno je, da se gibamo, saj smo potem veseli in poskrbimo za svoje zdravje. To enako velja tudi za invalide, ki lahko najdejo sebi primerno vadbo. S tem popravijo svoje počutje in prispevajo nekaj družbi,“ je Aleš Šolar, predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije, pohvalil dogodek v Laškem, hkrati pa poudaril, da pomen športa za invalide. Pa naj si bo to na rekreacijski ali pa resni tekmovalni ravni.
V upanju, da evropski teden pusti pečat. Sodeč po Laškem, je na dobri poti! #BEACTIVE

Print Friendly, PDF & Email