V Laškem se je slovesnostjo in podelitvijo kolajn v posamični konkurenci sklenil prvi del 15. evropskega prvenstva v namiznem tenisu za športnike invalide EPINT2017. Po posamičnih bojih se lahko 23 držav pohvali s kolajno, po sedem so jih osvojile Ukrajina, Rusija, Poljska, Turčija in Velika Britanija; ukrajinski in ruski tabor se lahko pohvalita s po tremi zlatimi odličji, največ med vsemi. „Na vrhu so države, ki največ vlagajo v šport in razvoj,“ je stanje na lestvici medalj komentiral britanski selektor Gorazd Vecko, ki je bil vesel, ker je bila dvorana Tri lilije vnovič polna, vsi gostje, tako domači kot tuji pa polni hvale na račun organizacije in izvedbe.

:: Fotografije s turnirja (foto: Žiga Zupan/Sportida)

:: Uradna spletna stran turnirja

:: Facebook EPINT2017

:: Twitter EPINT2017

:: Uradni rezultati posamično

Pohvala tujine

Zbrane so nagovorili Dorte Darfelt, direktorica za namizni tenis invalidov pri Mednarodni svetovni namiznoteniški zvezi, Ronald Kramer, predsednik Evropske namiznoteniške unije, Marjan Hribar, predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije ter Mateja Pintar Pustovrh, ambasadorka EPINT2017. Poleg zgoraj omenjenih so kolajne podeljevali še Ratko Kovačič, predsednik evropskega paraolimpijskega komiteja, dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite. Dogodek je moderiral Aleš Sečnik, nekdanji vrhunski paraplavalec, danes pa standup komik in moderator dogodkov.

Šesterica klonila

Finalni dan posamičnih obračunov na evropskem prvenstvu je prinesel kar nekaj presenečenj: skupila jih je tudi šesterica prvakov, prvakinj s paraolimpijskih iger v Riu, ki so ostali brez zlata: Francoz Fabien Lamirault je izpadel v četrtfinalu, Abdulllah Ozturk je klonil v finalu, Danec Peter Rosenmeier se je poslovil v četrtfinalu, Britanec William John Bayley in Belgijec Florian Van Acker ter Nizozemka Kelly Van Zon so bili bronasti.

Valera šestič, Partika in Ranković-Perić petič

V moški konkurenci je četrtič zapored evropski prvak postal Britanec Rob Davies (parašportnik je postal po zlomu vratu pri ragbiju), zlata se veseli tudi čudežni belgijski najstnik 17-letni Laurens Devos, ki je naslov dodal zlatu iz Ria (2016) in evropskemu naslovu z Danske (2015). Petič sta evropski prvakinji posamično postali srbska igralka Borislava Perić-Ranković in Poljakinja Natalija Partika. „Vesel in ponosen sem te medalje, veliko mi pomeni,“ pa se je z zlatom pohvalil 34-letni Alvaro Valera, ki se je prvič pojavil na mednarodni sceni leta 1997 (na evropskem prvenstvu). Danes pa se je v Laškem okitil s šestim evropskim zlatom v posamični konkurenci!

Zaključna slovesnost:

„Staram se. Zato je še toliko boljši občutek, da sem se kljub letom še vedno sposoben pripraviti tako dobro in zmagovati,“ je povedal Valera, ki je še poudaril, da se rad vrača v Slovenijo, obožuje pa Laško, ki se je po njegovih besedah vnovič izkazalo pri organizaciji tekmovanja. Valero ni pozabil omeniti, da je navijač Atletica Madrid, katerega vrata brani slovenski nogometni vratar Jan Oblak. Ko smo se pogovarjali z Valero je poudaril, da šport invalidov potrebuje mlade igralke in igralce, ki bodo dali pečat novi eri parašporta.

Zgodovinski trenutek za Irsko

„Saj ne morem še zdaj verjeti, kaj mi je uspelo,“ pa se je kar smejalo 22-letnemu Colinu Judgeu, ki je s porazom začel tekmovanje v Sloveniji. „Premagal me je srbski igralec Boris Stojilković. Kaj se je zgodilo potem? Mislim, da sem se povsem sprostil in napredoval iz tekme v tekmo,“ je Colin razkril skrivnost uspeha.

Evropske prvakinje EPINT2017:

SF 1-2: Nadejda Pušpaševa (Rusija)
SF 3: Anna-carin Ahlyquist (Švedska)
SF 4-5: Borislava Perić-Ranković (Srbija)
SF6: Raisa Čebanika (Rusija)
SF7: Viktorija Safonova (Rusija)
SF8: Aida Dahlen (Norveška)
SF9: Neslihan Kavas (Turčija)
SF10: Natalija Partika (Poljska)
SF11: Natalija Kosmina (Ukrajina)

Evropski prvaki EPINT2017:

SM1: Robert Davies (Velika Britanija)
SM2: Judge Collin (Irska)
SM3: Thomas Schmidberger (Nemčija)
SM4: Maxime Thomas (Francija)
SM5: Ali Ozturk (Turčija)
SM6: Alvaro Valera (Španija)
SM7: Mikhajlo Popov (Ukrajina)
SM8: Viktor Didukh (Ukrajina)
SM9: Laurens Devos (Belgija)
SM10: Patrik Chojnowski (Poljska)
SM11: Peter Palos (Madžarska)

Print Friendly, PDF & Email