Podobno kot na olimpijskih igrah v Riu bodo tudi na septembrskih paraolimipijskih, največjem tekmovanju za športnike invalide, gostili ekipo športnikov beguncev. Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je sporočil, da bo na igrah sodelovala tudi majhna ekipa beguncev in iskalcev azila, tekmovali pa bodo pod zastavo IPC.

Rio 2016

IPC je še sporočil, da bodo poimensko sestavo ekipe razkrili do konca meseca, zasedba pa bo na slavnostnem odprtju iger 7. septembra na stadion Maracana vkorakala prva. Če bo kateri od članov ekipe dobil medaljo, bodo dvignili zastavo IPC, ob morebitni zmagi pa zaigrali himno paraolimijskega komiteja.

V krovni zvezi za športnike invalide so še dodali, da bodo pred potjo beguncev v Rio poskrbeli za njihovo zdravstveno oskrbo in jih podučili o protidopinških programih, stroške njihove poti in namestitve pa bo kril IPC.

“Paraolimpijske igre so že dolgo simbol vključevanja v družbo. Glede na sedanjo krizo, ki je prizadela več milijonov ljudi po svetu, je to primeren trenutek, da se izkažemo ter pomagamo tem ljudem. Njihov nastop bo pokazal tudi pogum, odločenost, navdih in enakost na svetovni ravni. Lahko pokažemo svetu, kaj zmore človeška volja,” je dejal predsednik IPC Philip Craven.

Print Friendly, PDF & Email