Potem ko so se pred dnevi na olimpijskem prizorišču v Riu razširile alarmantne novice, da je prirediteljem zmanjkalo denarja za izvedbo še drugega dela letošnjega olimpijskega festivala, septembrskih paraolimpijskih iger, so zdaj lahko športniki invalidi vendarle bolj mirni. Njihovemu največjemu tekmovanju ne grozi več odpoved.
Paraolimpijske igre bodo v Riu na sporedu med 7. in 18. septembrom, pred dnevi pa so se v Braziliji v javnosti pojavile informacije, da teh iger ne bodo mogli izvesti, ker je brazilska vlada zvezni državi Rio de Janeiro že pred olimpijskimi igrami odobrila približno 800 milijonov evrov nujnega posojila, sodišče v Riu pa ji je prepovedalo nudenje dodatne finančne ponoči.

Rio 2016

Odobrilo možnost posojila

Danes je o tem odločalo brazilsko zvezno sodišče in odobrilo možnost posojila, s tem pa spet prižgalo zeleno luč za tekmovanje športnikov invalidov, ki bi lahko bilo brez takšne finančne injekcije ogroženo.

Težave prirediteljev v Riu bi lahko neposredno vplivale tudi na nekatere države udeleženke paraolimpijskih iger. Brazilci so v boljših časih, ko še ni bilo velikih finančnih težav na vseh področjih, nekaterim revnejšim državam obljubili kritje stroškov poti in nastanitve športnikov, a teh obljub ob pomanjkanju sredstev ne bi mogli izpolniti, s tem pa bi bila tudi udeležba nekaterih držav na igrah ogrožena.

Slovenci bodo na igrah v Riu imeli osem športnikov invalidov, morda pa se bo v zadnjem hipu odprlo prosto mesto še za kakšnega. Vse bo odvisno od odločitve športnega razsodišča Cas, ki bo v kratkem obravnavalo pritožbo ruskega paraolimpijskega komiteja.

Ta se je pritožil, ker je krovna organizacija športnikov invalidov, Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), 7. avgusta celotno rusko delegacijo zaradi domnevnih povezav z dopinškim škandalom izključil z iger. Dokončno naj bi bila odločitev o nastopu več kot 200 ruskih športnikih invalidih znana do 28. avgusta, ko se bo iztekel tritedenski rok za pritožbe. Če Rusi ne bodo uspešni, bodo pri IPC njihova mesta na igrah razdelili med druge države udeleženke, še doda Slovenska tiskovna agencija.

Print Friendly, PDF & Email