Slovenski plavalec Darko Đurić je v svojem tretjem nastopu na paraolimpijskih igrah v Riu na 200 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil četrto mesto. V predtekmovanju je dosegel drugi čas. Đurić je v predtekmovanju plaval 3:05,03, premagal ga je le Korejec Jo Gi Seong.

Darko Duric of Slovenia competes in Swimming Men's 200m Freestyle - S4 Final during the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 13, 2016 in Olympic Aquatics Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Kitajec

V finalu je slovenski plavalec dosegel še za stotinko hitrejši čas (3:05,02). Slovenec je na progi 5 začel nekoliko zadržano in po 50 metrih obrnil kot peti, sledilo je sto metrov, v katerih se je že prebil med dobitnike medalj: na 100 metrih je imel obrat kot četrti, na 150 metrih pa kot tretji. Toda ob koncu je s hitrim finišem presenetil Kitajec Zhipeng Jin.

Ta je plaval na prvi progi, kjer ga Đurić ni videl in ni mogel nadzirati. Kitajec ga je v zadnjih nekaj deset metrih prehitel, na koncu pa je postavil čas, od katerega je bil Đurić oddaljen več kot sekundo.

“Jaz sem odplaval stotinko hitreje kot dopoldne. Naredil sem svoje, prehitel sem Francoza, za katerega sem pričakoval, da bo potegnil. Na drugi strani Kitajca nisem videl in na žalost je to četrto mesto,” je bil po razpletu v finalu precej razočaran Đurić.

Kitajec je dopoldne, kot kaže, tudi taktiziral in “se skrival”, na polno pa udaril zvečer. “Videti je tako. Klasifikacije so šle, po domače povedano, v maloro. Očitno se zmaguje na takšne načine, da se dopoldne razplavaš, popoldne pa pač malo zaplavaš in prideš do medalje,” je bil razočarani Đurić tudi oster do klasifikacije oziroma razporejanja invalidov v kategorije.

Primerjava z Londonom

O primerjavi z Londonom 2012, kjer je bil tudi četrti, pa je menil, da bi njegovo današnje plavanje moralo zadostovati za skok med prve tri. “Dvignil sem plavanje in pričakoval sem, da bo 3:05 dovolj za medaljo, kar bi načeloma tudi moralo biti po vseh letošnjih in lanskih rezultatih. S temi klasifikacijami je zelo težko vedeti, kje si, ker se vedno lahko pojavi kakšen nov in ti podre vse načrte,” pa je Đurić dejal o primerjavi z londonskimi igrami, kjer je bil prav tako četrti na tej razdalji.

Njegov trener Alen Kramar je bil zadovoljen z dosežkom v finalu, a razočaran, da je njegov plavalec ostal na nesrečnem četrtem mestu. “Vse je naredil, kot sva se zmenila. A na žalost je Kitajec zjutraj taktiziral, bil je boljši za sekundo in še malo. Darko je dal vse od sebe, a žal ni šlo.”

Trener meni, da Đurić dopoldne ni bil prehiter: “S tem si je zagotovil to progo v finalu. Francoza je kontroliral in ga je prehitel, Kitajec pa je bil premočan in bi ga težko prehitel, tudi če bi plaval ob njem. Danes zjutraj je videl, da je super pripravljen. To je njegov domet in s tem rezultatom bi bila v Londonu gladko medalja. A prihajajo novi in treba je delati naprej,” pravi trener.

Zmagal je Korejec Seong s 3:01,67, srebro si je priboril Nizozemec Michael Schoenmaker s 3:03,81. Kiztajec Zhipeng Jin pa je do brona priplaval s časom 3:03,94.

Še v soboto

Na teh igrah je doslej Đurić nastopil na 100 metrov prosto v kategoriji S4, kjer je bil peti, ter na 50 metrov delfin v kategoriji S5, kjer je prav tako prišel v finale in bil osmi.

Za konec iger ga čaka še zadnji nastop, v soboto bo plaval še na 50 metrov prosto.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email