Jeralič 10., Zanardi brez zlata

Jeralič 10., Zanardi brez zlata

Slovenski kolesar Primož Jeralič je na paraolimpijskih igrah v Riu danes nastopil še na cestni dirki. Tako kot v kronometru v kategoriji H5 je bil deseti. Zmagal pa je Južnoafričan Ernst van Dyk pred prvim favoritom tekme Italijanom Alexom Zanardijem.

Primoz Jeralic of Slovenia during Men's Time Trial H5 of Cycling Road competition during Day 7 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 14, 2016 in Olympic Aquatics Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Slovenski predstavnik danes ni imel pravih možnosti za sodelovanje v skupini. Njegov trener Aleksej Dolinšek je po kronometru dejal, da se bo skušal Jeralič držati skupine oziroma njenega drugega dela, če se bo ta oblikoval.

Smola s pnevmatiko

A že na začetku so se Jeraliču načrti podrli tudi zaradi tehničnih težav, saj se je zaradi predrte pnevmatike in menjave sprednjega kolesa njegov zaostanek še povečal. Tako je vozil sam, po 15 kilometrih je imel še minuto in pol zaostanka, po polovici dirke na 30. kilometru pa se je ta povečal na 13 minut, potem pa je približno v takšnem ritmu slovenski kolesar vozil do konca še zadnja dva kroga.

“Na začetku 17. kilometra sem imel težave s predrto gumo, ki je najprej počasi, potem pa vse hitreje spuščala. Servisni avtomobil je bil daleč za mano in sedem kilometrov sem vozil po prazni gumi. Če bi se to zgodilo kilometer in pol prej, bi bilo odlično, ker je imel tam moj trener rezervno platišče,” je Jeralič opisal svoj zadnji aktivni paraolimpijski dan v Riu.

“Poleg tega pa serviserji niso bili poučeni o menjavi naših pogonskih koles in so mi skorajda še poškodovali menjalnik. Nekako jim je le uspelo popraviti, jaz pa sem šel nazaj na progo odpeljat prvi nastop na paraolimpijskih igrah,” je še dodal Jeralič, ki je priznal, da je v jezi prvi trenutek razmišljal tudi o tem, da bi odnehal oziroma, kot je dejal, da bi “kolo kar vrgel nekam ob obalo”. A si je premislil: “V glavi se ti plete marsikaj, razmišljal sem tudi o odstopu. A igre so na vsake štiri leta in zato sem vztrajal.”

Plačal pa je tudi nekaj davka neizkušenosti. “To je bila začetniška napaka. Ob koncu prve ravnine sem vlekel skupino, moral pa bi se umakniti za glavnino. Ko se je pospeševalo iz zavoja, sem imel premalo moči. Naučil sem se nekaj novega, izkušnje pa mi bodo zelo prav prišle v bodočih tekmovanjih in prepričan sem, tudi paraolimpijskih igrah,” je povedal o paraolimpijskem nabiranju izkušenj.

Napredek očiten

“Primož je začel kar korajžno, nekaj časa narekoval ritem, a se je že po prvem krogu videlo, da težko drži stik. Potem je imel še ‘defekt’ in na žalost je potem zaradi čakanja na servis nastal velik zaostanek. Trenutno je vozil tako, kot je sposoben, težko bi se vključil v boj v skupini,” je današnji nastop ocenil trener Dolinšek.

“Če pridelaš zaostanek, večji od pol minute, nimaš več možnosti za priključek. A ta nastop je potrditev, da še vedno zelo napreduje. Zaostanki se zmanjšujejo, napredek je velik že od lani in to je velik motiv. Prepričan sem, da se spogleduje tudi z naslednjim paraolimpijskim ciklom,” je o prihodnosti Jeraličevega kolesarjenja še dejal njegov trener.

Na vrhu so v tej disciplini vsi pričakovali nekdanjega zvezdnika formule 1 Alexa Zanardija. Italijan je v Londonu 2012 osvojil obe zlati medalji, tako v kronometru kot na cestni dirki, letos v Riu pa je bil po sredinem uspehu v kronometru tudi na poti, da dosežek ponovi.

A že izid kronometra je pokazal, da so tekmeci blizu. Zmagal je le za tri sekunde, danes pa je po obračunu vodilnih, ki so v skupini prišli do ciljne črte, moral priznati premoč Južnoafričanu Ernstu van Dyku, o zmagi pa so odločali centimetri. Tudi tretji Nizozemec Jetze Plat je bil v cilju skupaj s prvima.

“Zame je veliko večji uspeh, da sem sploh še živ. Veliko večji kot to, da sem danes srebrn,” je po današnji dirki dejal Zanardi. Zanj imajo nastopi in uspehi v Riu še poseben čustveni pomen, saj je prav na današnji dan pred 15 leti doživel strahovito nesrečo na dirki v nemškem Lausitzu, po kateri so mu morali amputirati obe nogi, zaradi veliko izgubljene krvi pa je preživel le po zaslugi hitre zdravniške pomoči.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email
2021-05-13T01:01:23+02:00

Share This Story, Choose Your Platform!

test

fwdwwgiguwgh
Go to Top