Dejan Fabčič: “Moram biti zadovoljen!”

Dejan Fabčič: “Moram biti zadovoljen!”

Slovenski kajakaš Dejan Fabčič je na paraolimpijskih igrah v Riu osvojil šesto mesto v kategoriji KL2. Naslov paraolimpijskega prvaka si je priboril Avstralec Curtis McGrath.

Dejan Fabcic of Slovenia competes in Canoe Sprint Men's KL2 semifinal during Day 7 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 14, 2016 in Lagoa Canoe Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Fabčič je dolgo čakal na svoj nastop v Riu; v vodi na centru veslaških športov in kajaka na mirnih vodah v Lagoi je bil sicer vsak dan, saj sta s trenerko Nino Mozetič še pilila formo, vseeno pa so bili dnevi čakanja na nastop tudi nekoliko enolični.

V sredo in četrtek

Svoje druge paraolimpijske igre, a prve v tem športu – leta 2008 v Pekingu je bil udeleženec v plavalnem delu – je primorski kajakaš tako začel v sredo. V predtekmovanju je bil v svoji skupini tretji, le uro pozneje ga je čakal že nov nastop, odločilen za uvrstitev v finale. Tudi polfinale je slovenski kajakaš oddelal brez težav, drugi dosežek pa mu je odprl vrata v finale.

V današnji zadnji tekmi je priložnost za presenečenje videl tudi Fabčič, čeprav je že pred startom napovedal, da sta glavna favorita za zmago le McGrath in Avstrijec Markus Swoboda. Sam pa je računal na morebitno presenečenje in na slabši nastop katerega od tekmecev, s katerimi so bili zelo izenačeni.

Na koncu se je izkazalo, da so bila Fabčičeva predvidevanja pravilna. Vsaj glede razpleta na vrhu, kjer je na koncu slavil McGrath pred Swobodo. Bron si je priboril Britanec Nick Brighton.

Fabčič je finale začel hitro, morda celo prehitro, kot je po tekmi ocenila trenerka Mozetičeva. Do polovice proge je bil v boju za četrto mesto, potem pa začel izgubljati, na koncu mu je kakšnih 20 metrov pred ciljem še zdrsnilo veslo in vse skupaj je pomenilo šesti dosežek.

Zadovoljstvo

“Moram biti zadovoljen. Dal sem vse od sebe, konkurenti so bili dobri, močni, boljši kot jaz. Potihoma sem upal na nekaj več, a morda tudi sreča ni bila na moji strani. A v celoti, glede na to, koliko v kajak vlagam jaz in koliko drugi, moram biti zadovoljen,” je po tekmi dejal Fabčič.

“Malo je vetra v prsi, sicer pa so lepe razmere. Tudi jaz sem se dobro počutil, sproščen sem bil in sem dal od sebe maksimum. A so bili drugi pač boljši,” je še dodal edini slovenski predstavnik v tem športu na igrah v Riu.

Imel je tudi manjšo nezgodo, ko se mu je veslo izmuznilo oziroma zdrsnilo in je izgubil en zavesljaj. Na srečo se je to zgodilo pred koncem dirke. “Verjetno se je to zgodilo zaradi vseh krem in sredstev proti komarjem. Vse, kar primeš, je mastno. Zgodilo se mi je prvič prav v finalu, na srečo na koncu pred ciljem,” je o tem dejal Fabčič.

“Prva tri mesta so bila nekako oddana, od četrtega do šestega pa je odločala dnevna forma. Jaz sem pred igrami pričakovala malo več, ker je bil dobro pripravljen in imel dobre čase. V drugem delu proge ga je začelo pobirati. Ne vem, morda tudi zato, ker sva toliko trenirala tukaj. A mislim, da bo Dejan zadovoljen, to so njegove prve igre v tej disciplini. Pravi začetek,” je tekmo ocenila trenerka Nina Mozetič.

Zanjo je bila to zadnja tekma v tej vlogi, saj je zaradi službenih obveznosti že doslej težko usklajevala delo s Fabčičem. “Cilj smo uresničili. Za naprej pa … stvari se bodo morale urediti. Jaz se od tega dela uradno umikam in predajam nekomu drugemu. Težko usklajujem oboje, že zdaj se je bilo včasih nemogoče prilagoditi.”

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email
2021-05-13T01:01:23+02:00

Share This Story, Choose Your Platform!

test

fwdwwgiguwgh
Go to Top