Na paraolimpijskih igrah v Riu je svoj prvi nastop na največjem tekmovanju za športnike invalide opravil kolesar Primož Jeralič. V kronometru je bil v svoji kategoriji H5 deseti, zmagal pa je eden največjih zvezdnikov iger Italijan Alex Zanardi.

Primoz Jeralic of Slovenia during Men's Time Trial H5 of Cycling Road competition during Day 7 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 14, 2016 in Olympic Aquatics Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Jeralič je vse od začetka paraolimpijskih iger v Braziliji čakal na svoj prvi nastop. Kolesarji so v Pontalu na delu le danes in v četrtek, ko bodo na sporedu cestne preizkušnje, vse doslej pa sta s trenerjem Aleksejem Dolinškom iskala primerne lokacije za trening v prometno zelo obremenjenem Riu.

Zadovoljen z doseženim

Danes je šlo za Jeraliča zares, kot novinec na največjih tekmovanjih in v družbi izkušenih tekmecev pa je predvsem iskal potrditve svojih ciljev in želja pred dirko, po opravljenem 20-kilometrskem kronometru na zelo zahtevni progi z nekaj ostrimi zavoji in z močnim vetrom, ki je tekmovalce oviral v eni strani vožnje, pa je bil zadovoljen z doseženim.

“Na progo smo bili pripravljeni, tudi na te vremenske razmere. Pričakovali smo veter iz smeri Atlantika in prve štiri kilometre je bil veter bočen, tudi hitrosti so bile konstantne, okrog 45 km/h. Nazaj pa je bil veter v prsi, moral si zelo garati za 33 km/h. S svojim premiernim nastopom sem zalo zadovoljen, pokazalo se je, da sva s trenerjem dobro delala. Moj čas šele prihaja,” je kronometer ocenil Slovenec.

“Kar sem rekel, sem uresničil. Moj maksimalni utrip je bil danes 208, kar pomeni, da sem dal vse od sebe. Pokazala se je dobra fizična pripravljenost, komaj čakam nadaljevanje,” je dejal Jeralič. “Paraolimpijske igre niso vsak dan. Prvič moraš imeti srečo, da sploh prideš zraven. Čustveno jih dojemaš drugače kot svetovni pokal ali prvenstvo in tudi to je bilo dodatna spodbuda,” je o pomenu iger in morebitni tremi pred prvim startom dejal Jeralič.

Počitek in regeneracija

Jeralič in njegovi tekmeci so se strinjali, da je bila proga zahtevna, hitra in z močnim bočnim vetrom, zahteva pa tudi prihod z veliko hitrostjo v ostre ovinke. Jeralič s temi tehničnimi zavoji ni imel večjih težav, skušal je ohranjati hitrost, delo na teh ovinkih pa je delal tudi med pripravami, kar se je danes pokazalo za zelo koristno.

Manj kot 24 ur ga čaka do naslednje preizkušnje, cestne dirke, tako da bo zelo malo časa za pripravo nanjo. Počitek in regeneracija sta recept Jeraliča za tekmo, od katere, kot je namignil pred igrami, sicer pričakuje manj kot na kronometru.

V boju za zlato je bil razplet tesen, zmagal je nekdanji dirkač formule 1 Alex Zanardi, ki velja za enega največjih zvezdnikov tega športa. A z 28:36,81 je le za tri sekunde premagal Avstralca Stuarta Trippa (28:33,59), tretji je bil Američan Oscar Sanchez (28:51,73). Jeralič je dosegel čas 33:35,96.

“Jaz sem že starec. Fantastično je, ponavadi se ne zahvaljujem bogu za takšne stvari, ker ima najbrž bolj pomembne opravke. A danes je bilo tako težko, toliko se je dogajalo, zato sem se mu zahvalil. Moje življenje je privilegij, ki se nikoli ne konča,” je po koncu dirke dejal Zanardi.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email