Igre v Riu končane, Slovenija domov z dvema medaljama

Igre v Riu končane, Slovenija domov z dvema medaljama

Paraolimpijskih iger v Riu je konec. Z današnjo prireditvijo ob koncu največjega dogodka za športnike invalide so v Braziliji potegnili črto pod celotno dogajanje avgusta in septembra, ko so gostili olimpijske in paraolimpijske igre. Naslednje bodo v Tokiu 2020.

Slovenska delegacija se vrača domov v sredo, 21.9., ob 20.30, sprejem pa bo na Rudniku Ljubljana pred Lidl poslovalnico.

Mascots at Closing Ceremony during Day 11 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 18, 2016 in Maracanã Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Več kot 4000 športnikov

Stadion Maracana je bil, tako kot prvi dan iger prizorišče uvodnega dejanja, danes kraj, kjer so se prebivalci Ria še zadnjič zbrali na paraolimpijskih igrah in pozdravili več kot 4000 športnikov invalidov iz 159 držav.

Slovesnosti ob koncu iger so ponavadi bolj sproščene in manj formalne, vseeno pa so na slovitem stadionu Maracana v nekajurnem pestrem zabavnem programu opravili tudi vse formalnosti, ki jih morajo na takšnih prireditvah. Paraolimpijsko zastavo so predali predstavnikom Tokia, ki bo čez štiri leta naslednji gostitelj paraolimpijskih in seveda tudi olimpijskih iger. Predsednik krovnega mednarodnega komiteja za šport invalidov (IPC) Phillip Craven je v govoru poudaril, da so bile igre v Riu 2016 igre ljudi, prebivalcev Ria. “Največji spomin ste vi, Carioce. Športniki pa ste pokazali, da je možno prav vse.” Napovedal je tudi, da bo Rio dobil paraolimpijski red za zasluge, najvišje priznanje IPC.

Dvomili so

Predsednik organizacijskega odbora iger Carlos Artur Nuzman pa je dejal, da je Brazilija zmogla izvesti igre, čeprav so mnogi v to dvomili, Brazilci pa so pokazali pogum, spoštovanje, občudovanje in pripadnost. Pohvalil pa je tudi navijače: “Najboljši navijači na svetu smo Brazilci! Hvala vsem. Nasvidenje, Rio, srečno, Tokio!”

Pozneje so igre tudi uradno končali in seveda ugasnili paraolimpijski ogenj, ki je 12 dni oznanjal, da so v Riu zbrani najboljši športniki invalidi na svetu.

Brez mimohoda

Mimohoda reprezentanc, ki je ob koncu iger vedno precej neformalen, tokrat niti ni bilo: športniki so že uro pred začetkom prireditve prihajali na stadion in zasedli mesta pod glavnim odrom. Po vrstnem redu držav udeleženk so na stadion prišli le zastavonoše, v slovenski ekipi pa so čast nosilke zastave zaupali strelki Veselki Pevec, dobitnici zlate medalje.

Na letošnjih igrah v Riu je imela Slovenija skupno 22-člansko delegacijo, v njej pa je bilo osem aktivnih športnikov. Najbolj številčna je bila strelska ekipa, ob Pevčevi so bili v njej še Franček Gorazd Tiršek, ki je v isti disciplini kot ona osvojil srebro, pa Franc Pinter, zanj so bile to sedme igre, in Damjan Pavlin. V preostalih štirih športih je imela Slovenija po enega aktivnega predstavnika, plavalec Darko Đurić je bil pravi osmoljenec z dvema četrtima in enim petim mestom, ter še kolesarja Primoža Jeraliča, kajakaša Dejana Fabčiča (ta je bil v svojem prvem nastopu v tej disciplini šesti, bil pa je že udeleženec Pekinga 2008 kot plavalec), zadnji je v nedeljo slovenske nastope sklenil maratonec Sandi Novak.

Zaključna slovesnost Ria 2016 se je končala s spektakularnim glasbenim nastopom znanih brazilskih glasbenikov, na odru so se zvrstili Armando Marcal, Armandinho, Saulo Lucas, kitarist skupine Sepultura Andreas Kisser, Vanessa da Mata, Daniel Santiago in še številni drugi. Športni dogodek poletja oziroma začetka brazilske pomladi se je tako iztekel z glasbenim spektaklom po okusu brazilskih navijačev ter športnikov in obiskovalcev z vsega sveta.

Kar 211 svetovnih rekordov

Športni del Ria 2016 se je sicer končal zelo uspešno: prireditelji so našteli 211 svetovnih rekordov, skupno je nastopilo več kot 4300 športnikov iz 159 držav, razdelili pa so 1500 medalj. Osvajali so jih športniki iz 82 držav, tudi iz Slovenije, prireditelji pa niso pozabili poudariti prispevka 15.000 prostovoljcev, ki so pomagali pri izvedbi iger. Obiskovalcev na paraolimpijskih tekmah pa je bilo kar 2,1 milijona.

 

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email
2021-08-06T08:23:52+02:00

Share This Story, Choose Your Platform!

test

fwdwwgiguwgh
Go to Top