Sandi Novak zadovoljen po največji tekmi v karieri

Sandi Novak zadovoljen po največji tekmi v karieri

Na paraolimpijskih igrah v Riu, ki se danes končujejo, je kot zadnji slovenski predstavnik nastopil atlet Sandi Novak. Slepi maratonec je v kategoriji T12 osvojil osmo mesto.

Blind Sandi Novak of Slovenia (with guide Urban Jereb of Slovenia) competes at Men's Marathon - T12 Final during Day 11 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 18, 2016 in Copacabana beach, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Novak je dosegel čas 3:02,36, zmagal pa je Maročan Amin El Chentouf (2:32:17) pred Špancem Albertom Suarezom Lasom (2:33:11) in Japoncem Masahirom Okamuro (2:33:59).

Vodila po trasi

V slovenskem atletskem taboru, v Riu so poleg tekača Novaka še vodja ekipe Primož Černilec in sotekača Urban Jereb ter Roman Kejžar, ki sta vsak polovico maratona slepega slovenskega udeleženca vodila po trasi, so že pred začetkom tekme napovedali, da Novak nima pravih možnosti za naskok prav na vrh.

Če bi bilo tekmovanje razpisano samo v njegovi kategoriji slepih, bi imel drugi prijavljeni dosežek, tako pa je bil v združeni kategoriji slepih in slabovidnih okrog desetega mesta.

Pridobil še eno mesto

Začel je v počasnejšem ritmu, po petih kilometrih imel slabe tri minute zaostanka za vodilnim in bil 11., ta razlika pa se je potem povečevala približno po tri minute na vsakih pet kilometrov. Na 30. kilometru je imel slovenski predstavnik tako 23 minut zaostanka, je pa pridobil eno mesto, saj vsi tekmeci maratona niso končali. V drugi polovici maratona je obdržal ritem, na koncu je za zmagovalcem zaostal 30 minut, a je bil z doseženim zelo zadovoljen. Po še enem odstopu in potem, ko je enega tekmeca prehitel, je bil na koncu osmi.

“Roman je del moje ekipe. Skupaj smo zgarali, moramo biti povezani. Pohvalil bi še Primoža in Urbana. Mi smo celota in ekipa je res skrbela zame,” je o čustvenem koncu teka in prihodu v cilj, ko je objel Romana Kejžarja, dejal Novak.

“Vročina je bila enaka za vse, a jaz sem močan v srcu in sem zgaral. Za vse je bilo isto, razmere moraš vzeti takšne, kot so. Jaz sem super zadovoljen. Največ pomoči sem potreboval v ovinkih, na ravnini sem se lahko osredotočil na tek. V ovinkih so bile grbine in vse to me je upočasnilo. A ko sem obrnil na 38. kilometru, sem si rekel, zdaj sem pa zmagal,” je še dodal slovenski maratonec in poudaril: “To je najpomembnejša tekma v karieri. Najprej sem čakal na normo, tole je pa vrhunec.”

Lovil Izraelca

Roman Kejžar, ki ga je vodil od 21. kilometra do cilja, je ocenil, da je Novak dobro opravil maraton: “Lahko rečem, da je bil že kar utrujen in da sem pričakoval, da bo ritem še padal. A on je res borec, v drugem delu je odgaral in izgubil le nekaj minut. Bolj kot navodila je potreboval kakšno besedo spodbude. Kakšne posebne krize ni bilo, Sandi je opozarjal, da ne hitreje, jaz pa sem dobil motiv. Na koncu sva lovila še Izraelca, malo sem ga spodbudil, po 38. kilometru pa ni bilo več dvoma,” je svoj vidik tekme podal Kejžar.

“Kapo dol vsem športnikom invalidom. Vložiti morajo veliko več truda v treninge in nastope. Marsikdo bi lahko ta zgled lahko vzel zase, koliko morajo vložiti, mi zdravi pa se ne potrudimo,” je o svoji paraolimpijski izkušnji še dejal slovenski maratonec.

Maratonske preizkušnje so bile zadnje na igrah v Riu, z njimi se je končal tekmovalni spored 15. paraolimpijskih iger. Nastop Novaka je bil tudi zadnji, ki ga je osmerica slovenskih športnikov opravila na največjem tekmovanju za športnike invalide.

Zvečer pa športnike in prebivalce Ria čaka še zaključna slovesnost. Napovedali so spektakel z barvito brazilsko kombinacijo pesmi in plesa, a bo slovesnost žal zaznamoval tudi tragični dogodek, smrt iranskega kolesarja dan pred koncem iger na cestni dirki. Njegov spomin bodo počastili z minuto molka.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email
2021-05-13T01:01:23+02:00

Share This Story, Choose Your Platform!

test

fwdwwgiguwgh
Go to Top